Taip pat asmuo neturėjo kiškių įsigijimą patvirtinančių dokumentų, negalėjo ar nenorėjo paaiškinti, kur juos įsigijo.

„Kiškiai buvo laikomi metaliniuose garduose, kurių plotas gerokai mažesnis nei nustatyta, o tai vertinama kaip žiaurus elgesys su gyvūnais. Taigi gyvūnai konfiskuoti ir laikinai globai perduoti Lietuvos zoologijos sodui“, – sakė Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos skyriaus viršininkas Raimondas Smagurauskas.

Aplinkosaugininkai primena, kad laukiniams gyvūnams nelaisvėje būtinos visus jų poreikius užtikrinančios sąlygos, gyvūnai turi nepatirti skausmo, streso, nepatogumų. Taip pat būtina atsižvelgti į natūralius kiekvienos rūšies gyvybinius ciklus, temperatūros režimą, šviesos ir tamsos, poilsio ir miego režimą.

„Pavyzdžiui, kiškiai turi būti laikomi lauko sąlygomis, o ne uždaroje patalpoje. Po kojomis turi būti natūralus pagrindas, kad jie galėtų kasti, rausti. Be to, jiems reikia laisvai judėti, pašokinėti arba atvirkščiai – pasislėpti ir netrikdomai pabūti“, – paaiškina R. Smagurauskas.

Pilkasis kiškis

Priėmus sprendimą administracinėje byloje, veterinarijos specialistai vertins, ar gyvūnus galima paleisti į laisvę. Jei bus nuspręsta, kad gyvūnai nebegalės laisvėje savarankiškai gyventi, jie bus globojami zoologijos sodo specialistų.

Už šiuos pažeidimus asmeniui gresia bauda iki 2000 eurų ir gyvūnai bus konfiskuoti.

Taisyklės

Laikantiems laukinius gyvūnus nelaisvėje reikia laikytis leidime ir Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėse nustatytomis sąlygomis.  

Saugomų rūšių gyvūnai turi būti laikomi ir paženklinti, kaip to reikalauja Saugomų rūšių naudojimo tvarkos aprašas. 

Asmenys, norintys laikyti egzotinį gyvūną, turėtų pasidomėti, ar jis nėra saugomas pagal Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES konvencija) ir 1996 m. gruodžio 9 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 338/97 dėl laukinės faunos ir floros rūšių apsaugos kontroliuojant jų prekybą www.speciesplus.net. 

Laukinius gyvūnus laikant aptvaruose, voljeruose ar kituose statiniuose, būtina: 

  • turėti gyvūnų kilmę (t. y. paėmimo iš gamtinės aplinkos, išveisimo ar įvežimo į Lietuvą aplinkybių dokumentus) ir teisėtą įsigijimą patvirtinančius dokumentus;
  • laisva forma vesti registracijos žurnalą, kuriame įrašomi duomenys apie laikomus laukinius gyvūnus (rūšis, laukinių gyvūnų skaičius, amžius, lytis, sveikata, gimimo ir gaišimo datos, įsigijimo šaltinis, informacija apie laukinių gyvūnų perkėlimą, pervežimą į kitą vietą). 


Kilus klausimų, visada galite pasikonsultuoti su Aplinkos apsaugos departamento darbuotojais telefonu 8 700 2022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją