Neretai žmonės nepaiso Neringoje galiojančių draudimų. Skaitytoja Agnė GRYNAS.lt pasakojo, kad Naglių rezervate teko nakvoti automobilyje.

„Buvome jauni, neturėjome daug pinigų, todėl įvažiavome į mišką ir nakvojome automobilyje. Be to, ten susikūrėme ir laužą. Tuomet nakvojant automobilyje nuo judesio įsijungdavo signalizacija, o mes nelabai mokėjome jos išjungti, todėl bijojome, kad kas nors neateitų ir nenubaustų. Iš tiesų, labai gėda, daugiau taip nedaryčiau“, - sakė skaitytoja.

Kitas skaitytojas taip pat ryžosi pastatyti palapinę draudžiamoje vietoje ir papasakojo savo istoriją.

„Vieną kartą važiuodami dviračiais iš Klaipėdos į Nidą pasistatėme palapinę kopose ir ten nakvojome. Po to jau Nidoje nakvojome miške irgi pasistatę palapines, nes ten kainos labai didelės. Nenorėjome mokėti ir, apskritai, taip yra įdomiau. Niekas mūsų nenubaudė, tačiau vėliau sužinojau, kad baudos yra labai didelės. Nesuprantu, juk mes nieko blogo nedarėme, nekūrenome laužų. Manau, kad visai romantiška miške pernakvoti“, - pasakojo skaitytojas. 

GRYNAS.lt jau rašė, kad palapinių statyti bet kur negalima. Už saugomų teritorijų režimo pažeidimą priklausomai nuo saugomos teritorijos statuso pagal ATPK gresia įspėjimas arba bauda nuo 28 eurų. Visgi reikėtų žinoti, kad bauda gali siekti net 145 eurus. 

Palapinė, užfiksuota Pervalkos paplūdimyje

Kuršių nerijoje dirba kopų sargai, kurie budi turistų lankomiausiose vietose ir neleidžia šiems laipioti saugomomis kopomis. Kopų sargai po 12 valandų budi Naglių gamtiniame rezervate įrengto pažintinio tako teritorijoje, ant Parnidžio kopos Nidoje, ir Grobšto rezervate. Niokojantiems saugomas kopas gresia nemažos baudos – iki 86 eurų. Jei pažeidimas vykdomas rezervate – bauda gali išaugti iki 144 eurų. Baltosios pusiasalio kopos įtrauktos į UNESCO paveldo sąrašą, jos dėl laipiojimo kasmet vis labiau nyksta.

Žurnalistų apsilankymo Parnidžio kopoje metu ten buvusi turistų grupė jas pavyzdingai stebėjo iš apžvalgos aikštelės. GRYNAS.lt kviečia pasigrožėti rytinės Nidos panoramos akimirkomis.

A. Feser anksčiau GRYNAS.lt pasakojo, kad nors kopų mindžiojimo atvejų pasitaiko retai, jie dažniausiai būna įsimenantys.

„Kopų sargai tarsi reprezentuoja mūsų parką. Atrodo, kad dabar žmonės gauna daugiau informacijos apie kopas ir tai, kuo jos yra svarbios, tačiau vis tiek pasitaiko pavienių atvejų, kai žmonės lipa ant jų. Kartais tie atvejai tiesiog pritrenkia“, - pasakojo A. Feser.

Anot pašnekovės, kai žmonės žino, jog tam tikrose vietose budi kopų sargai, jie šiek tiek labiau valdosi: „Kopų sargai yra tose vietose, kur tikrai negalima ant kopų lipti. Baudos taip pat yra nemažos, tačiau ne visus žmones bauda atgraso, atsiranda net tokių, kurie duoda pinigų už nubėgimą nuo kopų. Pas mus atvažiuoja ir tokių žmonių, kuriems baudos suma nėra didelė. Būtų šimtą kartų geriau, jei žmonės būtų sąmoningesni.“