Lietuvoje žiema kol kas graso ne ekstremaliomis temperatūromis, o gausiais krituliais. O štai tolimuosiuose Rusijos kampeliuose pastarąją savaitę karaliauja arktinis speigas – kai kurios naujienų tarnybos informavo, kad Kamčiatkoje termometrų stulpeliai pasiekė sunkiai suvokiamas -52ºC žemumas. Ką per tokį šaltį veikti? Vienas rusas sugalvojo atlikti eksperimentą – spaudžiant -41ºC speigui iš 9 aukšto pro balkoną ant tuščios gatvės šliūkštelėti puodą verdančio vandens. Ar vanduo pasiekė žemę?

Primityvus eksperimentas baigėsi tuo, kad keletas litrų verdančio vandens virto miglos stulpu, o vanduo žemės paviršiaus taip ir nepalietė – sniegas po balkonu taip ir liko toks, koks buvęs. Kitu rakursu (iš gatvės) nufilmuotuose kadruose matyti, kaip tokiame speige išpiltas verdantis vanduo per keletą akimirkų krisdamas žemyn virsta garų stulpu.

Nors minutės trukmės filmukas „Youtube.com“ publikuotas tik gruodžio 13 d., jis buvo peržiūrėtas jau pusę milijono sykių.

Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto Fizikinės chemijos katedros prof. Henrikas Ceciulis GRYNAS.lt paaiškino, kad šis eksperimentas jokios palapties neslepia. „Tai visiškai normalu. Visa esmė, kad suveikia didžiulis temperatūrų skirtumas. Vanduo akimirksniu pavirsta mažyčiais ledo kristalais ir virsta savotišku rūku. Juk rūkas – maži vandens lašeliai arba kristalai kabantys ore. Jie juk nekrenta ant žemės, o sklando. Taip ir čia greičiausiai buvo akimirksniu sukurtas rūko „stulpas“.

Fizikas Justinas Galinis pridūrė, kad puode esančio vandens tūris yra labai didelis palyginus su paviršiaus plotu. Kai vanduo yra išmetamas į orą vis suskyla į tūkstančius mažų vandens lašelių, kurių paviršiaus ploto ir tūrio santykis išauga.

Dėl šios priežasties vandens lašeliai labai staigiai gali atiduoti visą savo šilumą gerokai šaltesnei aplinkai ir pavirsti sniegu arba ledu. Šio eksperimento metu verdantis vanduo pranašumą prieš kambario temperatūros vandenį turi tuo atžvilgiu, kad akimirksniu gali išsiskaidyti į mažyčius vandens lašelius arba garus.

Galima teigi, kad jeigu žmogus eksperimente būtų panaudojęs šaltą vandenį, eksperimentas būtų nepavykęs, nes nebūtų tokio didelio temperatūrų skirtumo.

Kai Lietuvoje bus daugiau nei -20 šalčio, J. Galinis teigė, kad galbūt net ir pavyktų pakartoti šį eksperimentą.