Apie El Ninjo: iš kur, kaip, kada

El Ninjo reiškiniu vadinamas neįprastas Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies vandenyno srovių pasikeitimas. Jis susidaro dėl Ramiojo vandenyno rytinės tropinės dalies viršutinio vandens sluoksnio didelio pašiltėjimo. El Ninjo reiškinys susijęs su atmosferos slėgio kaita, dar vadinama Pietų Osciliacija (PO). Tai pasireiškia kaip atmosferos slėgio svyravimas tarp vakarinio ir centrinio Ramiojo vandenyno regionų, kai vienas vyksmo centras netoli Indonezijos, o kitas – virš centrinės Ramiojo vandenyno dalies. Kadangi PO ir El Ninjo reiškiniai tarpusavyje susiję, jie žinomi kaip El Ninjo-Pietų Osciliacija (ENSO). El Ninjo reiškinio suaktyvėjimas pastebimas kas 3-4 m. (kai kada kas 2-7) ir trunka apie tris mėnesius, kartais gali trukti net 9–12 mėnesių, o kai kada tas reiškinys tęsiasi ir porą metų.

El Ninjo veikimo principas pagrįstas tuo, kad dėl vyraujančios vėjų krypties pasikeitimo, paprastai į vakarus stumiamas paviršinis (šiltas) jūros vanduo ima plūsti į rytus. Per maždaug 3 mėnesius šilto vandens sluoksnis pasikeičia nuo pietryčių Azijos iki Pietų Amerikos. Rytinė Ramiojo vandenyno dalis įšyla, o prie Australijos ir Indonezijos vandens temperatūra krenta. Šie pasikeitimai gali sukelti pasaulinį poveikį orams, kuris pasireiškia ekstremaliomis sausromis ir kitais ekstremaliais orų reiškiniais (daugiausia Pietų Amerikoje ir pietryčių Azijoje bei Australijoje). Galapagų salose ir Pietų Amerikos pakrantėje iškrenta daug kritulių, tuo tarpu pietryčių Azijoje El Ninjo pasireiškia sausromis, miškų gaisrais ir nederliaus metais. 
A. Bunde
Tikimybė, jog El Ninjo reiškinį patirsime šiemet yra 76 procentai.

Dėl jūros vandens įšilimo atskirose vietose prasideda masinis koralų išmirimas. Net devyniems mėnesiams, ar net ilgiau, jis atneša lietų bei potvynius Peru bei Ekvadorui, taipogi sausras bei gaisrus Indonezijai bei Australijai. Daugelis mokslininkų su El Ninjo kaita sieja ozono sluoksnio kitimą, globalaus klimato svyravimus.

„Žinoma, sunku daryti prognozes prieš „pavasario barjerą“, ar El Ninjo bus konkrečiai šiais metais.“ – sakė Scottas Poweris iš meteorologijos tarnybos Melburne, Australijoje.

Wenju Cai iš Australijos nacionalinės tyrimų agentūros Melburne sakė, jog problema ta, kad yra labai daug įvairių faktorių atmosferoje bei pačiame vandenyne, dėl kurių visumos sunku pamatyti tą signalą, dėl kurio būtų galima kelti triukšmą.“ Net jei yra El Ninjo išryškėjimas, kažką prognozuoti labai sunku.“


Ryšiai ore

Tačiau dabar sukurtas modelis, konkrečiai skirtas prognozuoti El Ninjo reiškiniui, atrodo, yra pajėgus atrinkti bei nagrinėti anksčiau neatrastas Ramiojo vandenyno oro ypatybes.
Dideli karščiai šiemet gali vyrauti daugelyje pasaulio vietų
Ankstesnėse prognozėse buvo remiamasi pilnais klimato modeliais. Užuot pasinaudoję šiuo tradiciniu tyrimo būdu, Armin'as Bunde iš Justus Liebig universiteto Gysene, Vokietijoje, bei jo kolegos, didžiausią dėmesį atkreipė į ryšį tarp oro temperatūros virš pusiaujo ir oro temperatūros visame Ramiajame vandenyne. Tyrimas parodė, jog tais metais, kuriais būdavo El Ninjo, prieš jam pasireiškiant, šie du faktoriai tampa daug labiau susiję, o tai reiškia, jog jų temperatūros tampa panašesnės negu paprastai.
Citata
Dėl klimato kaitos 2014-ieji bus vieni iš karščiausių metų. Tačiau kadangi El Ninjo paprastai gali pasirodyti kas kelerius kalendorinius metus, šio titulo gali susilaukti 2015-ieji.“ Įmanoma, tačiau niekada negali būti tikras. Dėl įvairių kintamųjų tai sunkiai prognozuojama.

„Neabejotina, kad yra kažkoks statistinis ryšys tarp šių kintamųjų atmosferoje, kurį mes matavome ir manome, jog visa tai glaudžiai susiję su El Ninjo reiškiniu,“ – sakė A. Bunde. Ir niekas nežino kodėl.

„Tikimybė, jog El Ninjo reiškinį patirsime šiemet yra 76 procentai“ – teigė A. Bunde.

Dėl klimato kaitos 2014-ieji bus vieni iš karščiausių metų. Tačiau kadangi El Ninjo paprastai gali pasirodyti kas kelerius kalendorinius metus, šio titulo gali susilaukti 2015-ieji.“ Įmanoma, tačiau niekada negali būti tikras. Dėl įvairių kintamųjų tai sunkiai prognozuojama.“

Taigi, gausėjant klimato modelių, El Ninjo prognozuojamas šiemet. Neaišku, ar tai bus toks pat ekstremalus El Ninjo kaip kad pasitaikęs 1998-aisiais, kurio metu žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Cai mano, jog toks ektremalus El Ninjo mažai tikėtinas, kadangi ilgesnio laikotarpio kintamieji faktoriai Ramiajame vandenyne sulaiko šį reiškinį.