Filmuke, kuris trunka beveik 15 minučių, žiūrovai gali išvysti įspūdingus gamtos vaizdus – išgirsti lyjantį lietų, pasigrožėti rūke pasiklydusiu briedžiu, rožinėje migloje klaidžiojančiomis stirnomis, pasmalsauti, kaip medžioja lapiukas ir išvysti begalę akimirkų iš paukščių gyvenimo. Filmukas įdomus ne tik menine prasme, bet naudingas ir kaip edukacinė priemonė – ypač mažiau įvairius Lietuvos paukščius pažįstantiems lietuviams, ir nebūtinai tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Filmo kūrėjas M. Karlonas GRYNAS.lt pripažino visą filmuką sukūręs pats – ir filmavo, ir montavo vienas. „Nesu profesionalus gamtinių filmų kūrėjas, tiesiog labai daug laiko praleidžiu gamtoje stebėdamas paukščius, todėl ir tenka stebėti daug nuostabių akimirkų, kurias retkarčiais užfiksuoju“, - taip kukliai sako vyras, paklaustas, kaip gi kilo tokia idėja užfiksuoti beveik 15 minučių gamtos gyvenimo.

Gamta domisi nuo mažens

M.Karlonas pasakoja gamta ir ypač paukščiais susidomėjęs būdamas 15-os metų, nuo tada į paukščių gyvenimo subtilybes ir pasinėrė stačia galva. Nuo 2006 m. prisijungė prie Lietuvos ornitologų draugijos (LOD), tapdamas jų nariu.

„Į gamtą stengiuosi ištrūkti bent vieną du kartus per savaitę, o kartais ir savaitę namuose nemiegu, priklausomai nuo laiko, kurį galiu tam skirti. Atostogas, kurios prasidės penktadienį, leisiu Gruzijoje, kur taipogi mėnesį laiko stebėsiu paukščius“, - artimiausiais ateities planais dalijasi pašnekovas.

Paklaustas, kiek gi laiko užtruko susukti filmuką iš gamtos gyvenimo, M. Karlonas skaičiuoja, kad tai užėmė apie 4 mėnesius, tačiau filmuojama buvo ne nuolatos, o tik epizodiškai. Viskas priklausė nuo išvykų į gamtą dažnumo ir sėkmės pamatyti reginį, vertą atminties fotoaparato kortelėje.

Išduoda paslaptį, kaip pagauti gerą kadrą

Filmuko apie gamtos gyvenimą kūrėjas sako, kad vien pamatyti gerą momentą neužtenka ir šiek tiek praskleidžia filmavimo virtuvės paslapties šydą: „Įamžinti kadrą taip, jog vėliau tai galėtum panaudoti filme yra kur kas sunkiau, ypač tai galioja gamtoje, kur paukščio nepaprašysi, jog dar patupėtų minutę, nes nesi pasiruošęs jį tinkamai nufilmuoti. Todėl neretai tenka filmuoti tiesiog iš rankos, ar kaip atramą pasinaudojant kad ir greta augantį medį“, - sako ornitologų draugijos narys.
M. Karlonas
Kadangi filmuoju su fotoaparatu, o ne su specialia gamtai filmuoti skirta technika, tai iš mano įamžintų kelių valandų dažnai panaudoju vos keliolika padoresnių minučių.

Anot pašnekovo, būtent dėl tokios filmavimo specifikos dažnai nukenčia vaizdo kokybė. Taip nutinka naudojant didelį priartinimą. Filmuoti iš rankos neretai tampa tiesiog beprasmiška dėl per didelio drebėjimo.

„Kadangi filmuoju su fotoaparatu, o ne su specialia gamtai filmuoti skirta technika, tai iš mano įamžintų kelių valandų dažnai panaudoju vos keliolika padoresnių minučių“, - sako M. Karlonas.

Jis prisipažįsta, kad filmukus apie gamtą pradėjo kurti visai atsitiktinai, tiesiog karts nuo karto paspausdamas įrašymo mygtuką, o vėliau ėmėsi ir bandymų montuoti: „Po keliolikos mėgėjiškų filmukų keli pasirodė visai įdomūs artimųjų ratui, o vėliau ir platesnei gamta besidominčiai visuomenei. Tačiau, nemanau, kad tai „mano arkliukas“, kol kas stipriau jaučiuosi ornitologo kailyje nei gamtos filmų kūrėjo. Nors negali žinoti, kur ateityje pasuks kelias“, - sako M. Karlonas.