1. Krkos nacionalinis parkas, Kroatija.
Krkos parkas Kroatijoje

Krkos nacionalinis parkas – tai tankūs miškai, įspūdingi kriokliai ir XV a. menantys vienuolynai. Nors Krka nėra vienas iš didžiausių ar garsiausių Kroatijos nacionalinių parkų, maudynėms Skradinski buk kriokliuose, laikomuose vienais gražiausių Europoje, mažai kas galėtų prilygti.

2. Jeloustono nacionalinis parkas, Vajomingas, JAV.
 Jeloustono nacionalinis parkas, Vajomingas (CC BY 2.0 / JAV U.S. Geological Survey nuotr.)

Jeloustounas - tai seniausias nacionalinis parkas pasaulyje, įkurtas dar 1872 m. Po parku stūkso didžiausias Šiaurės Amerikos ugnikalnis – Jeloustono kaldera. Šis superugnikalnis laikomas veikiančiu, nors paskutinį kartą jis buvo išsiveržęs daugiau nei prieš pusę milijono metų. Parkas garsėja savo laukine gamta, įspūdingais geizeriais ir bakterijų įvairiomis spalvomis nudažytais šaltiniais, taip pat bizonų kaimenėmis ir prieš beveik dvidešimt metų čia vėl sėkmingai įkurdintais vilkais.

3. Snoudonijos nacionalinis parkas, Jungtinė Karalystė
Snoudonijos nacionalinis parkas, Jungtinė Karalystė.(CC BY 2.0 /Kosala Bandara nuotr.)
Atšiaurus Velso kampelis, į kurį keliautojus traukia vieni geriausių kalnų maršrutų Europoje. Snoudono kalnas – aukščiausias Velse ir Anglijoje. 
Snoudonijos nacionalinis parkas, Jungtinė Karalystė.(CC BY 2.0 /Kosala Bandara nuotr.)

Į kalną galima užkilti ir jau daugiau nei 100 metų veikiančiu siauruoju geležinkeliu. Tai itin populiari turistų atrakcija, todėl bilietus reikėtų užsisakyti iš anksto, ypač keliaujant po parką vasarą.

4. Los Glaciares nacionalinis parkas, Argentina
Los Glaciares nacionalinis parkas, Argentina (CC BY-SA 2.0 / Dimitry B. nuotr.)

30 proc. šio parko teritorijos dengia ledynai. Parke esantis Perito Moreno ledynas, užimantis 250 kvadratinių kilometrų, yra vienas labiausiai lankomų objektų visame Argentinos Patagonijos regione. Daugiau nei 70 metrų virš Argentino ežero kylanti ir 5 kilometrus besitęsianti ledo siena atima žada daugeliui keliautojų. 

5. Kilimandžaro nacionalinis parkas, Tanzanija
Kilimandžaro nacionalinis parkas, Tanzanija (CC BY 2.0 / Jalil Arfaoui)

Kilimandžaras yra aukščiausias kalnas visame Afrikos žemyne. Iš tiesų tai – ugnikalnių masyvas su trimis krateriais. Ernesto Hemingvėjaus aprašyti garsieji Kilimandžaro sniegynai per paskutinį šimtmetį dėl klimato kaitos susitraukė 80 proc. Mokslininkų teigimu, šių ugnikalnio viršūnę dengiančių ledynų gali nebelikti iki 2030 m. Nors alpinistai vorele traukia kalno link, ir likusi parko dalis turi ką pasiūlyti lankytojams, ypač besidomintiems laukine Afrikos savanų gyvūnija. 

6. Evergleidso nacionalinis parkas, Florida, JAV. 
Evergleidso nacionalinis parkas (CC BY 2.0/ Chauncey Davis nuotr.)

Šioje didžiulėje šlapynių ir šlapiųjų miškų teritorijoje pietinėje Floridoje galima susipažinti su subtropinėms pelkėms būdinga augalija bei daugybe šlapžemių paukščių, aligatorių, elnių ir kitų gyvūnų. Tai pirmasis JAV nacionalinis parkas įkurtas saugoti retą ir nykstančią ekosistemą (ne unikalią vietovės geografiją ir geologiją). 

7. Kanaimos nacionalinis parkas, Venesuela.

Kanaimos nacionalinis parkas (CC BY-SA 2.0/ Rafael Estrella nuotr.)
Vietovė garsėja ypatingomis geologinėmis struktūromis tepui – tai kalnai, plokščiomis viršūnėmis. Roraimos kalnas yra garsiausias tepui nacionaliniame parke. Manoma, jog keliautojų istorijos iš apsilankymo ant šio plokščiojo kalno įkvėpė britų rašytoją serą Artūrą Konaną Doilį parašyti garsųjį „Dingusį pasaulį“. Nuo Aujantepui kalno krenta aukščiausias pasaulyje Anchelio krioklys (979 metrų aukščio). 

8. Guilino ir Lijango (Li) upės nacionalinis parkas, Kinija.

Guilino ir Lijango (Li) upės nacionalinis parkas (CC BY 2.0/Gill penney nuotr.)
Karstinis šios vietovės kraštovaizdis yra vienas iš įspūdingiausių visame pasaulyje. Geriausias būdas su juo susipažinti – plaukti upe laiveliu, kartu aplankant nedidelius greta įsikūrusius žvejų kaimelius. 

9. Namibo-Nauklufto nacionalinis parkas, Namibija.

Namibo-Nauklufto nacionalinis parkas (CC BY-SA 2.0/Greg Willis nuotr.)
Parkas apima dalį Namibijos dykumos ir Nauklufto kalnų grandinės. Vietovė garsėja savo ryškiai oranžinėmis, beveik raudonomis smėlio kopomis bei dykumų gyvūnija ir augalija, ypač velvičijomis - vienais seniausių augalų pasaulyje. Kai kurių velvičijų amžius gali siekti ir 2000 metų. Namibo-Nauklufto nacionalinis parkas yra ketvirta pagal dydį saugoma sausumos teritorija pasaulyje, savo plotu lenkianti Šveicariją. 

10. Didžiojo barjerinio rifo jūrinis parkas, Australija.

 Didžiojo barjerinio rifo jūrinis parkas, Australija
Su didžiuoju barjeriniu rifu galima susipažinti dvejopai – nardant bei iš paukščio skrydžio, skrendant lėktuvu. Didysis barjerinis rifas yra matomas iš kosmoso – tai ne tik didžiausias koralinis rifas, bet apskritai didžiausia gyvų organizmų sukonstruota struktūra pasaulyje, besitęsianti 2,3 tūkst. kilometrų palei Australijos rytinę pakrantę.

Rifo ir jame gyvenančių organizmų išlikimui pavojų kelia žmonių veikla: dėl klimato kaitos ir CO2 koncentracijos atmosferoje didėjimo rūgštėjantys ir šiltėjantys vandenys žudo koralus. Taip pat planuojama Abbot Pointe, Kvinslando valstijoje šalia rifo statyti anglies gabenimui skirtus uostus.