Kadangi žemės drebėjimai kyla netikėtai ir sunku paaiškinti juos lėmusias priežastis, tegalime pasvarstyti, už kokius žmonijos darbus planeta nusprendžia savo gyventojus taip stipriai papurtyti.

10. Asamas -Tibetas, 1950 m., 8,6 balų

Mažiausiai 1 500 žmonių žuvo rytiniame Tibete ir Asame, Indijoje, kai žemės drebėjimas supurtė šį regioną. To padariniai – įskilusi žemė, didžiulės žemės nuošliaužos ir smėlio ugnikalniai. Žemės drebėjimas buvo jaučiamas netgi Sičuano ir Junano provincijose Kinijoje ir dar toliau – Kalkutoje, Indijoje.
Žemės drebėjimo sukeltos nuošliaužos blokavo upes, besikaupiantis nepratekantis vanduo susprogdino supančias sienas, užpylė keletą kaimų ir pražudė šimtus žmonių.
Šis žemės drebėjimas dažniausiai vadinamas Asamo-Tibeto žemės drebėjimu arba tiesiog Asamo žemės drebėjimu, nors jo epicentras buvo Tibete.

9. Šiaurės Sumatra, Indonezija, 2005 m., 8,6 balų

Šio žemės drebėjimo metu žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių, šimtai buvo sužeisti, daugiausia Niase, šiaurės Sumatroje, Indonezijoje. Žemės drebėjimas įvyko praėjus vos keliems mėnesiams nuo dar didesnio žemės drebėjimo šiame regione (žr. 3 vietą).
Žemės drebėjimas prasidėjo po Indijos vandenyno paviršiumi, toje vietoje, kur Indo-Australijos plokštė yra stumiama Eurazijos plokštės.
Vaizdas po Sumatros žemės drebėjimo 2004-ais metais


8. Žiurkių salos, Aliaska, JAV, 1965 m., 8,7 balų

Šis galingas žemės drebėjimas Aliaskoje iššaukė cunamį, kurio bangos viršijo 10 metrų aukštį. Nepaisant drebėjimo galingumo, jo padariniai buvo palyginus nedideli.
Apie cunamį buvo pranešta Havajuose ir net tokioje tolimoje vietoje, kaip Japonija.
Žemės drebėjimas kilo kai Ramiojo vandenyno plokštė paniro po Šiaurės Amerikos plokšte, toje vietoje dažnai įvyksta drebėjimai.
Įvykio metu suskilo mediniai pastatai, asfaltas keliuose.

7. Jūroje prie Ekvadoro krantų, 1906 m., 8,8 balų

Didžiulis, 8,8 balų galingumo žemės drebėjimas kilo jūroje netoli Ekvadoro ir Kolumbijos krantų ir sukėlė stiprų cunamį, kuris nusinešė 500-1500 žmonių gyvybių. Cunamis siautėjo visoje Centrinės Amerikos pakrantėje, pasiekė net San Franciską (JAV) ir Japoniją.
Žemės drebėjimas kilo Naskos ir Pietų Amerikos plokščių sandūroje. Tai įvyko daugiau nei prieš šimtą metų, todėl įvykio ataskaitos nėra visiškai aiškios, tačiau, pasak JAV geologijos tarnybos, liudininkai pranešė apie didžiules vandens bangas Honolulu įlankoje. Visi įlankoje buvę laivai buvo apsukti ir staiga kilusi potvynio banga metėsi į krantą.

6. Maulės pakrantė, Čilė, 2010 m., 8,8 balų

Prieš tris metus kilus žemės drebėjimui ir jį sekusiam cunamiui žuvo mažiausiai 500 žmonių, apie 800 tūkst. žmonių teko palikti namus centrinėje Čilėje. Šio įvykio padariniai palietė 1,8 mln. žmonių gyvenimus, buvo apskaičiuota 30 mlrd. JAV dolerių žala. 

Vaizdas po žemės drebėjimo Čilėje, 2010 m.

Žemės drebėjimas kilo netoli Naskos ir Pietų Amerikos plokščių sandūros. Tai įvyko praėjus vos mėnesiui po 7 balų galingumo žemės drebėjimo Haityje, kurio metu žuvo daugiau nei 200 tūkst. žmonių.

5. Kamčiatkos pusiasalis, Rusija, 1952 m., 9 balai

Pirmą kartą pasaulyje kilusio žemės drebėjimo galingumas siekė 9 balus, kai šis supurtė rytinį Kamčiatkos krantą 1952 metais. Žemės drebėjimas sukėlė 13 metrų aukštį siekusį cunamį, kuris taip pat pasiekė ir Kaliforniją (JAV).
Žuvusiųjų šio įvykio metu nebuvo, tačiau Havajuose (JAV) buvo pridaryta žalos už 1 mln. JAV dolerių. Cunamio metu kilusios bangos sudaužė valtis, griovė namus, sugadino prieplaukas, nuplovė paplūdimius.
Kamčiatka pasižymi neramia praeitimi bei turi daug aktyvių ugnikalnių, ją taip pat sukrėtė 8,5 balų galingumo žemės drebėjimas 1923 metais.

Vaizdas po žemės drebėjimo Čilėje 2010 m.

4. Netoli rytinio Honšiu kranto Japonijoje, 2011 m., 9 balai

Kovo 11 dieną, 9 balų galingumo žemės drebėjimas sukėlė cunamį, kurio metu žuvo apie 29 tūkst. žmonių bei buvo sugadinti branduoliniai reaktoriai. Šis žemės drebėjimas yra didžiausias užfiksuotas drebėjimas Japonijoje.

Pakartotiniai smūgiai tęsėsi, jų galingumas siekė 6-7 balus, trys jų – daugiau nei 7 balus.

3. Jūroje, netoli vakarinio Šiaurės Sumatros kranto, 2004 m., 9,1 balo

Šis žemės drebėjimas buvo trečias pagal galingumą drebėjimas pasaulyje ir didžiausias nuo 1964 metų žemės drebėjimo Aliaskoje (žr. 2 vietą). Šio įvykio metu žuvo arba dingo be žinios (ir laikomi mirusiais) 227 898 žmonės, 1,7 mln. žmonių turėjo palikti savo namus 14-oje šalių Pietryčių Azijoje bei Rytų Afrikoje.
Cunamis pridarė daugiau nuostolių, negu bet koks kitas pasaulyje užfiksuotas cunamis, nors kai kurie skaičiavimai rodo, kad 2010 metų žemės drebėjimo Haityje aukų skaičius buvo didesnis. Cunamio bangos buvo užfiksuotos beveik visame pasaulyje – Indijos, Ramiojo ir Atlanto vandenynuose.
Žemės drebėjimas kilo dieną po Kalėdų, susidūrus Indijos ir Burmos tektoninėms plokštėms.

2. Princo Viljamo sąsiauris, Aliaska, 1964 m., 9,2 balo (nuotr. viršuje)

Šis galingas žemės drebėjimas ir jį sekęs cunamis nusinešė 128 žmonių gyvybes bei pridarė nuostolių už 311 mln. JAV dolerių. Žemės drebėjimas apgriovė daugelį miestų, tarp jų ir Ankoridžą, kuris buvo maždaug 120 km atstumu nuo drebėjimo epicentro. Žemės drebėjimas kilo seismiškai aktyvioje tektoninių Šiaurės Amerikos ir Ramiojo vandenyno plokščių sandūroje. Drebėjimas truko maždaug 3 minutes.
Žemės drebėjimo padariniai – žemės nuošliaužos Ankoridže pridarė daug žalos. Didžiulės nuošliaužos nuniokojo centre įsikūrusių verslininkų biurus ir vandens, dujų, kanalizacijos vamzdynų, telefono bei elektros laidų sistemas.

1. Čilė, 1960 m., 9,5 balo
Čilės miesto Valdivio gatvė po drebėjimo. Pierre St. Amand nuotr. 1960 m. / (CC-SA)

Maždaug 1 655 žmonių žuvo šio galingiausio kada nors užfiksuoto žemės drebėjimo metu. Tūkstančiai žmonių buvo sužeista, milijonai liko be pastogės. Pietinėje Čilėje buvo pridaryta žalos už 550 mln. JAV dolerių.
Žemės drebėjimas iššaukė cunamį, kuris pražudė 61 žmogų Havajuose, 138 – Japonijoje ir 32 žmones Filipinuose.
Šis žemės drebėjimas kilo Naskos tektoninei plokštei panirus po Pietų Amerikos plokšte.