Vištyčio ežero pakrantėje, Šilelio miške stūgso nedidelis kryžių kalnelis, jo viduryje eglių ir pušų paunksmėje iš žemės gelmių trykšta gėlo vandens srovelė – tai Šventasis šaltinėlis. Pirmąjį kryželį neturtingas valstietis pastatė dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą. Žmonių pasakojimai byloja, kad kitados šio šaltinio vandens iš tikrųjų būta nepaprasto. Pakakdavę juo pavilgyti akis ir neregys praregėdavo, greitai užsitraukdavo sunkiai gyjančios žaizdos.

Ir mūsų dienomis pasitaiko pasakojimų apie stebuklingus pagijimus. Tikėdami stebuklinga Šventojo šaltinėlio galia, žmonės atvykę iš tolimiausių kampelių, šlakstosi vandeniu, ant kalnelio stato ir šventina kryželius.

Jeigu į Vištyčio regioninį parką atvyksite keliu Kybartai – Vištytis, tai pagrindiniu keliu pravažiavę per Vištyčio miestelį, privažiuosite trijų kelių sankryžą. Jeigu į regioninį parką atvyksite keliu Kalvarija – Vištytis, tai šią trijų kelių sankryžą privažiuosite nepasiekę Vištyčio miestelio. Šioje sankryžoje sukite dešiniau Vištytis – Varteliai kryptimi ir važiuokite ežero pakrante 6,5 km iki rodyklės Šventasis šaltinėlis. Pasukę į dešinę ir pavažiavę apie 0,5 km miško keliuku išvysite Šventąjį šaltinėlį ir kryžių kalnelį. Automobilį ar dviračius paliksite kalnelio papėdėje. Neįgaliesiems įrengtas takelis.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Tiesiog prie Šventojo šaltinėlio.