Pirmą kartą – laivu per Kuršių marias į Nidą visai dienai. Pirmą kartą – pietūs denyje, su aromatingos žuvienės vaišėmis, patiektomis paties kapitono. „Tokios iškylos, kurią birželio 12-ąją gavo visi 68 mūsų globotiniai, iki šiol Saugų vaikų namų istorijoje nebūta“, - kalba Šilutės rajono Saugų vaikų globos namų direktorius Eugenijus Judeikis.

Nors pamario krašte, kur vanduo ir žmonės kuria gyvenimą, o prieplaukose ankšta nuo laivų, likimo nuskriaustų vaikų iškyloms Minija, Atmata ir Kuršių mariomis globos įstaiga neturėjo ir neturi pinigų. O veltui nė vienas vandens turizmo paslaugas teikiantis verslininkas papramogauti našlaičių iki šiol nepakvietė.

Stasys Petrošius, kaimo turizmo sodybos „Mingės egzotika“ savininkas, buvo pirmas ir vienintelis, šiemet pasiūlęs Saugų vaikų globos namams vandens kelionę visai dienai 80 vietų istoriniu laivu „Forelle“.„Žinoma, su tradicine žuviene, kurią mūsų kavinės virėjos išvirė, nes vaikai ant denio kaip mat išalko“, - lrytas.lt pasakojo S.Petrošius.

Kodėl jis nutarė pamaloninti našlaičius įspūdinga išvyka vandenų keliu Minija, Atmata ir Kuršių mariomis į kitą jų krantą, į Nidą? Juo labiau, kad ekskursantai Neringoje lankė žymias vietas, o laivo įgula Nidos uoste jų laukė iki 18 valandos.

„Ši idėja – sukurti globotiniams įspūdingą vasaros pradžią gimė žiemą, kai vyko vienas televizijos projektas, rinkęs aukas vaikų namams. Pamaniau, kad 50 litų pasiųsti SMS žinute, kaip iki šiol dariau, yra permaža auka. Geriau sukursiu įspūdingą vasaros pradžią – visai dienai išplukdysiu vaikų namų globotinius į Kuršių neriją, turės ką prisiminti“,- kalba S. Petrošius.

Beje, dienai išnuomotas 80 vietų laivas „Forelle“ su pietumis denyje verslininkui būtų atnešęs apie 500 lt pajamų. „Negavau nė lito, bet daug maloniau, jog dovana įvertinta“,- sako S. Petrošius. Tas pats laivas „Forelle“ nuo šeštadienio ryto pradeda reguliarius reisus Minija-Uostadvaris-Nida, kurių kaina į abi puses- 50 litų.„Per dieną bus du reisai, poilsiautojai jau pernai juos mėgo“,- sako vyras.

Per 12 metų vandens turizmo paslaugų verslą Mingėje S. Petrošiaus šeima pakankamai išplėtojo ir jau gali pasidalinti gėriu su silpnesniais. „Turiu tris nuosavu laivus ir vieną nuomoju, vienu metu į vandens keliones gali išplaukti 170 žmonių, veikia kavinė, o sklype prie krantinės jau baigiamas įrengti naujasis 11 kambarių viešbutis po senojo langais. Tikiu, kad 2009-ųjų ekonomikos nuosmukis negrįš, klientų daugės, investicijos atsipirks. Beje, visus 12 metų aš į savo verslą investavau tai, ką pats uždirbau, jokie fondai neparėmė, kaip ne kuriuos kitus“, -sako S. Petrošius.

Saugų vaikų globos namų direktorius E. Judeikis už vasarišką labdarą S. Petrošiui itin dėkingas dar ir dėl to, kad šiemetinės globotinių atostogos gali būti itin skurdžios įspūdžiais ir patyrimu.

Nes pernai gruodį Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu sugriežtinta globotinių išleidimo laikinai svečiuotis tvarka. Ji nustatė žymiai sudėtingesnius reikalavimus globėjų šeimoms, pasiryžusioms vasarą rūpintis našlaičiais. Juos įveikė mažai šeimų. „Todėl iš 68 vaikų tik 14 šiemet galės išvykti pas globėjus, kiti liks tarp tų pačių sienų“,- sako E. Judeikis.

Jis dėkingas ir kompanijai "Orange Group Baltic", kuri birželio 5-ąją sudarė galimybę vaikams papramogauti „Tauru nuotykiu parke“ Tauragės rajone. O Latvijos bendrovė „Henkel Latvia“ tris mėnesius prekiavo “Persil” produktais Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, o dalį pelno skyrė trijų naujų “Bosch” skalbimo mašinų įsigijimui. Jas rėmėjai patys ir atvežė.