Užutrakio dvaro sodybos ansamblis sukurtas 1897-l902 metais grafo Juozapo Tiškevičiaus ir jo žmonos iniciatyva. Tiškevičiai Užutrakio dvarą valdė iki Antrojo pasaulinio karo. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, Užutrakio dvaro sodyba buvo nacionalizuota. Po karo dvare veikė pionierių stovykla ir poilsio namai, valstybinė turizmo įmonė. 1995 metais Užutrakio dvaro sodyba perduota Trakų istoriniam nacionaliniam parkui.

Užutrakio parko autorius - prancūzų kraštovaizdžio architektas ir botanikas E. F. André (1840-l911). Šis visame pasaulyje žinomas menininkas Lietuvoje taip pat suprojektavo Palangos, Lentvario ir Trakų Vokės dvarų ansamblių parkus.

Mišraus tipo Užutrakio parkas, įkurtas pusiasalyje tarp Galvės ir Skaisčio ežerų, buvo sumanytas kaip vandens parkas. Užutrakyje įrengta daugiau nei dvidešimt tvenkinių, susietų tarpusavyje ir su Trakų ežerais. Per šimtmetį ežerų lygiui nukritus, išdžiūvo parko centrinės dalies tvenkiniai. Dalis tvenkinių sunaikinta sovietmečiu, juos tiesiog užpilant. Išliko tik vienas senasis tvenkinys, kanalu susietas su Galvės ežeru. Kanalo krantuose sumūrytos dirbtinės uolos.

Istorizmo stiliaus Užutrakio dvaro rūmai pastatyti 1896-1902 metais pagal žymaus Varšuvos architekto J. Husso (1846-1904) projektą. Šalia rūmų E. F. André suprojektavo taisyklingus parterius su gėlynais, pasivaikščiojimo takais, marmurinėmis skulptūromis, biustais ir vazomis.

80 hektarų ploto parke auga apie 400 rūšių žolinių induočių augalų, 8 iš jų įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Užutrakio parko augmenija ypatinga ir tuo, kad greta auga ir labai dažni visiems įprasti, ir reti saugomi, ir Vakarų Europos miškų augalai, sudarydami unikalias bendrijas, kurias galima pamatyti nebent parkuose.

Šiuo metu TINP direkcija įgyvendina ES lėšomis finansuojamą projektą „Užutrakio dvaro sodybos muziejinės-reprezentacinės ir memorialinės dalių pritaikymas viešiesiems turizmo poreikiams". Lankytojams pritaikomos buvusios dvaro arklidės, jau atgaivinti trys peizažinio parko tvenkiniai, šiuo metu intensyviai restauruojami reprezentaciniai parteriai su pasivaikščiojimo takais, ornamentiniais gėlynais ir architektoniniais puošybos elementais bei rekonstruojama ežero terasa su atvirais paviljonais.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nuo Trakų arba Vilniaus važiuokite pro Rykantus (nuo Trakų – apie 8 km, nuo Vilniaus – apie 25 km). Pakeliui yra ženklai, rodantys kelią į Užutrakio dvaro sodybą. Nusifotografuokite rūmų fone.