Panaudotų lempučių tvarkymu užsiimanti viešoji įstaiga „Ekošviesa“ skelbia, kad pernai Lietuvos gyventojai bei įmonės atidavė saugiai perdirbti beveik 100 tonų panaudotų energiją taupančių lempučių. Tai rodo ne tik didėjančią verslo įmonių socialinę atsakomybę, bet ir augantį šalies gyventojų sąmoningumą bei norą būti draugiškais aplinkai.

„Gyventojai vis daugiau dėmesio skiria tinkamam atliekų rūšiavimui, tačiau nepakankamai, todėl šiais metais, kaip ir pernai, mūsų tikslas išlieka tas pats – didinti elektrą taupančių lempučių surinkimo apimtis, šviečiant visuomenę bei dar labiau plečiant šių lempučių surinkimo stambiagabaritėse aikštelėse tinklą“, – išplatintame spaudos pranešime teigė  „Ekošviesa“ vadovas  Tomas Ruželė.

LR Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos įpareigoja elektroninės įrangos platintojus nuo šių metų priimti seną nenaudojamą elektroniką net ir tuo atveju, jei nauja neperkama. „Jau šiais metais gyventojams bus daug paprasčiau atiduoti neveikiančias lemputes – jie tai galės padaryti bet kuriame jomis prekiaujančiame centre, todėl didėja tikimybė, jog lemputės bus atiduodamos saugiai ir bus mažiau kenkiama tiek žmonių sveikatai, tiek aplinkai“, – pastebi T. Ruželė.

„Ekošviesa“ vadovas Tomas Ruželė
Jau šiais metais gyventojams bus daug paprasčiau atiduoti neveikiančias lemputes – jie tai galės padaryti bet kuriame jomis prekiaujančiame centre.

Lempų surinkimas ir utilizavimas yra ilgalaikė Europos Sąjungos sėkmingai vykdomos ekologinės politikos dalis. ES šalims perėjus prie energiją taupančių elektros lempučių naudojimo, panaudotas lemputes galima išmesti tik tam skirtose vietose, kad vėliau jos būtų saugiai perdirbtos.

Neperdirbamos, savo sudėtyje gyvsidabrio turinčios lempos, yra priskiriamos prie pavojingų, žalingą poveikį gamtai turinčių atliekų. Lietuvoje, 46 miestuose, veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose yra priimamos energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių energiją taupančioms lemputėms surinkti yra prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse (21 punktas), prekybos centruose „Senukai" (40 punktų), Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose (45 punktai).

„Ekošviesa“ energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuoja nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Elektrą taupančių lempučių surinkimo punktų adresai skelbiami interneto svetainėje www.eko-sviesa.lt