Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA), Antrinių žaliavų ir atliekų surinkėjų, perdirbėjų bei Antrinio perdirbimo įmonių asociacija oficialiu raštu kreipėsi į LR ūkio ministeriją, prašydamos įtraukti pavojingas aplinkai elektros ir elektroninės įrangos atliekas bei senas baterijas į draudžiamų supirkti netauriųjų metalų laužo ir atliekų sąrašą. Šis pakeitimas padėtų užkirsti kelią mūsų šalyje klestinčiam šių atliekų supirkinėjimui, kuris dėl atliekų ardymo ir grobstymo yra pavojingas aplinkai ir žmonių sveikatai.

„Lietuvoje klesti nelegalus elektros ir elektroninės įrangos atliekų bei akumuliatorių surinkimas ir supirkimas“ – pastebi EEPA direktorius Giedrius Mikulskas. – Elektronikos atliekas iš gyventojų nemokamai išvežti arba nupirkti dažnai siūlosi jokių atliekų surinkimo licencijų neturintys privatūs asmenys, kurie nupirktas atliekas realizuoja tinkamam atliekų tvarkymui technologijų neturinčiose metalo supirktuvėse. Taip ne tik gaunamos neapmokestinamos pajamos, bet ir daroma nepataisoma žala aplinkai ir žmonių sveikatai.“

Praeitais metais EEPA kartu su AB „TEO“ ir AB „LESTO“ atliko atliekų tvarkymo rinkos situacijos analizę, kurios išvadų duomenimis Lietuvoje nelegaliai išardytos elektros ir elektroninės įrangos atliekų dalys dažniausiai sutvarkomos jų neįtraukiant į šalyje susidarančių elektronikos atliekų apskaitą. „Metalo supirktuvėse presavimui paruoštose metalo atliekų krūvose gausu elektros ir elektroninės įrangos bei atskirų jos dalių. Siekiant pasipelnyti spalvotųjų ir brangiųjų metalų turinčios elektronikos atliekų detalės iš įrangos dažniausiai išimamos nesilaikant aplinkosauginių bei technologinių ardymo reikalavimų, įrangos likučiai dažniausiai papuola į juodojo metalo laužą arba sąvartynus,“ – sako G. Mikulskas.

UAB „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmontas pastebi, kad 2012 m. kovą kai kuriems atliekų tvarkytojams iš gyventojų pradėjus supirkinėti jokių vertingų antrinių žaliavų neturinčias galvaninių elementų atliekas, įmonės kartu su EEPA įsteigtose surinkimo vietose šios atliekos pradėjo dingti iš surinkimo konteinerių. Senas baterijas dažniausiai vagia asocialūs asmenys arba vaikai. „Leisdamos tokią visuomenei ir aplinkai žalingą veiklą, Lietuvos institucijos užsimerkia prieš būsimas pasekmes bei parodo, kad iki šiol nėra strategijos, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos aplinkosauginius atliekų tvarkymo standartus“, – sako S. Ašmonas. Panaudotas baterijas legaliai galima palikti daugiau nei 6000 „EEPA-Žalvaris” tinklo vietų visoje Lietuvoje. Viename namų ūkyje per metus susidaro apie 1 kg tokių atliekų (250g vienam gyventojui),

Kreipimąsi į LR ūkio ministeriją pasirašė „EEPA“ direktorius Giedrius Mikulskas, Antrinių žaliavų ir atliekų surinkėjų, perdirbėjų asociacijos prezidentas Marius Kalėda bei Antrinio perdirbimo įmonių asociacijos prezidentas Robertas Butkus.