Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės–Mikulėnienės jau trečius metus inicijuojamas kūrybinis eko projektas ŽALIASIS KODAS džiaugiasi ne tik gražiu ir saulėtu pavasariu, bet ir šiųmetinio konkurso ŽALI ŽAIDIMAI, skirto vaikams, auklėtojams bei tėveliams, dalyvių susidomėjimu ir puikiais rezultatais.

Šį kartą ŽALIASIS KODAS kvietė mažuosius burtis į komandas ir drauge su suaugusiais kurti žaidimus bei žaislus sau patiems. Svarbiausia konkurso taisyklė – visi žaidimai ir žaislai turėjo būti susiję su gamtosauga. Konkurso uždavinys buvo ekologinė edukacija per kūrybinę komandų veiklą. Projektas sulaukė apie 300 puikių darbų iš visos Lietuvos miestų ir miestelių, namų ir darželių, todėl surengė geriausių iš jų parodėlę švarinimosi akcijos DAROM 2012 metu. Jei parodoje dar nebuvote – suskubkite, nes ji NVO „Avilyje“ veiks tik iki balandžio 28 d. (prekybos centro „Gedimino 9“ 3-ias aukštas, Gedimino pr. 9, Vilnius).

Išrinkti geriausius iš didelio dalyvavusiųjų būrio nebuvo lengva. Todėl nuspręsta specialiu renginiu ir siurprizais apdovanoti visus. Taip nebūna? ŽALIASIS KODAS tikina, kad bus. Na, o pagrindinius prizus pelnė trys komandos - jos visos užėmė lygiavertes pirmąsias vietas. Kas sakė, kad taip nebūna?

Rimtą ir kompetentingą komisiją sudarė ŽALIOJO KODO iniciatorė, Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, ŽALIOJO KODO komanda, leidyklos „Nieko rimto“ literatūrinio žurnalo LAIMIUKAS vyr. redaktorė ir dailininkė Lina Eitmantytė-Valužienė ir eko žaislų dirbtuvių organizatorė bei parduotuvės MEDINIS ARKLIUKAS įkūrėja Simona Kupetienė. Renkant geriausiuosius buvo atsižvelgta į darbų originalumą ir sąsajas su gamtosaugą. Taip pat daug dėmesio buvo kreipiama į tai, ar sukurtais žaidimais vaikai noriai žaidžia, ir ar jie turi pridėtinę vertę gamtos pažinimui.

ŽALIŲ ŽAIDIMŲ konkurso nugalėtojais tapo Ukmergės lopšelio-darželio „Eglutė“ „Voveriukų“ grupės ugdytiniai ir auklėtoja Vyganta. Jie iš antrinių medžiagų sukūrė puikių žaidimų, mokančių pažinti vabzdžių pasaulį, seriją.

Taip pat nugalėtojomis skelbiamos Gargždų lopšelio-darželio „Saulutė“ „Aitvariukų“ grupės ugdytinės, kurios kartu su auklėtoja Virginija ir vienos iš mergaičių mama parengė erdvinį ekologijos pradžiamokslį šeimai. Knygelė pareikalavo nemažai darbo ir kūrybiškumo, o pasitarnaus dar tikrai ne vienai darželio grupei.

Na ir treti lygiaverčiai nugalėtojai – tai Kauno lopšelio-darželio „Vaikystės kiemas“ ugdytiniai ir auklėtoja Kristina. Ši komanda gali didžiuotis savo žaislais ir žaidimais, pagamintais iš senų kartoninių dėžių. Tai ir Jaunojo meteorologo lentelė, kuri padeda pažinti orų kaitos dėsnius ir raidžių dėlionė ir net fotoaparatas bei daugelis kitų įdomių žaislų ir žaidimų.

Taip pat komisija įvertino ir pagyrė Kuršėnų lopšelio-darželio ,,Eglutė“ Specialių poreikių grupės „Boružėlės“ vaikus, jų tėvelius, auklėtojas Larisą ir Genovaitę bei logopedę Rasą. Komanda sukūrė masažinių priemonių rinkinį iš antrinių žaliavų. Šios priemonės praverčia vaikams kasdienėje darželio veikloje, bei padeda spręsti problemas.

Visus konkurso dalyvių darbus galima pamatyti ŽALIOJO KODO svetainės galerijoje: http://www.zaliasiskodas.lt/vaiku-zaidimu-galerija

ŽALIASIS KODAS šiais metais skelbė ne tik konkursą vaikams, bet ir ŽALIO FILMUKO bei EKOLOGINIO PROJEKTO konkursus. Šie konkursai taip pat sulaukė jau nemažai dalyvių darbų, tačiau jie vis dar tęsiasi, tad ŽALIASIS KODAS kviečia visas kūrybingas asmenybes paskubėti nepraleisti progos ir juose sudalyvauti, nes geriausi filmukai turės galimybę pasirodyti didžiąjame ekrane, o geriausiems projektams galbūt bus suteikta parama. Geriausių darbų autoriai bus apdovanoti kelionėmis į Europos Parlamento būstinę.