Vilniaus miesto ribose įsikūręs nuostabus žalias parkas. Net 77 proc. Verkių regioninio parko teritorijos užima miškai, smaragdine žaluma spindi čia raibuliuojančių Žaliųjų ežerų akys, parko kalneliai ir jų pašlaitės. Neries ir ežerų pakrantės yra tapusios gimtaisiais namais daugeliui retų, jau kitur nesutinkamų augalų ir gyvūnų rūšių. Pakeliaukime po Verkių regioninį parką kartu su projekto „Keliauk kitaip" žurnaliste.

Keturios parko vietovės (Neries upės šlaitas ties Verkiais, Ežerėlių kompleksas, Riešės upelio slėnis ir Žaliųjų ežerų apylinkės) yra įrašytos į europinės svarbos saugomų teritorijų tinklo sąrašą.

Legendomis apipinti Verkiai nuo seno visiems žinomi kaip žynio Lizdeikos gimimo vieta. Kažkada čia būta senosios šventyklos, kurios vietą dabar ženklina aukuras. Tiesa, šiandien Verkių vietovė pirmiausia mums visiems asocijuojasi su čia buvusiu garsiu dvaru, kuriame daugybę metų rezidavo Vilniaus vyskupai. Taip pat čia yra seniausias Lietuvoje veikiantis Naujųjų Verkių popieriaus fabrikas, garsiosios Vilniaus Kalvarijos.

Verta išbandyti Santariškių – Verkių – Žaliųjų ežerų dviračių tako maršrutą. Kaip pasakojo Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė pažintiniai žygiai dviračiais organizuojami jau septynerius metus.

„Mintis rengti juos kilo po garsiai nuskambėjusios „oranžinių dviračių“ istorijos: sostinės valdžią įtikinom, jog pas mus nedings nei viena ši patogi ir ekologiška transporto priemonė, ir kad ji puikiai tarnaus norintiems susipažinti su parko įžymybėmis žmonėms. Taip ir atkeliavo pirmieji 40 dviračių, tik jau ne oranžinių, o rožinių. Dviračių žygiams organizuoti nusisamdėme gidą. Juo tapo fizikas Algis Ragauskas, puikus Verkių regioninio parko žinovas ir gamtos mylėtojas, vadovavęs šioms išvykoms net šešerius metus. Dabar jį pakeitė kitas entuziastas Gražvydas Jakubauskas, žmonių taip pat labai mylimas išvykų dviračiais vadovas“.

Kadangi gauti pirmieji dviračiai per intensyvų eksploatavimo laiką apseno, ne vienam jau ir rimtesnio remonto reikėjo, parko direkcija nusprendė įsigyti papildomą jų kiekį. Iš Šiaulių dviračių gamyklos neseniai atkeliavo dar 30 rožinių gražuolių, tik jau moderniškesnių, su pavaromis, kurių pirmieji neturėjo. Taigi šios rūšies transporto pakanka visiems norintiems.

Keliaujant po parką verta apžiūrėti Verkių dvarą ir pasigrožėti ištaigingomis rūmų salėmis – Žaliąja, Renesansine, Barokine, Raudonąja, Ampyrine, Juodąja, Baltąja. Rūmų interjeras aiškiai byloja, kad čia gyveno išsilavinę, puikų meninį skonį turėję žmonės. Rūmuose dabar įsikūręs Botanikos institutas ir MA Mokslininkų rūmai. Taip pat verta pasigrožėti vaizdais nuo įrengtos regyklos, nuvykti į Ežerėlių geomorfologinį draustinį. Ten išvysite daug mažų ežeriukų. Susitikimo metu V. Petiukonienė pasidalijo planais, kaip šią vietovę paversti prieinama neįgaliems žmonėms.
Patogūs parko keliukai ir miško takeliai – puiki galimybė išbandyti ir kitas alternatyvias keliavimo priemones. Smagu nuo kalniuko skrieti riedžiumi (segway) ar riedučiais. Žinoma, visų parko kampelių taip neišžvalgysi, bet patirti įspūdžiai atmintyje išliks ilgai.

„Dabartinis dviračių takas yra geros būklės, juo gali važiuoti ir neįgalus žmogus su vežimėliu, tik jis turi turėti kur nuvykti. Taigi planuojame vieną iš Ežerėlių geomorfologinio draustinio ežerėlių, pro kurį vingiuoja dviračių takas, paversti patogiu privažiuoti neįgaliesiems. Su Vilniaus miškų urėdija nutiesime specialų taką, vedantį nuo dviračių tako prie pat ežero kranto. Juo vežimėliu atriedėjęs žmogus galėtų žvejoti arba paprasčiausiai grožėtis gamta“.

Keliaujant būtina praleisti laiką ir prie nuostabių Žaliųjų ežerų. Gidas pasakojo, kad Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinis – unikalus, ir kad Verkių regioninis parkas daro viską šiam jo unikalumui išsaugoti. Itin propaguojama, kad per šią teritoriją būtų važinėjama tik dviračiais arba vaikščiojama pėsčiomis. Čia nesama oficialiai įregistruotų kelių, yra tik miško takeliai, į kuriuos, deja, labai linkę brautis mašinomis ratuoti parko lankytojai. Parko darbuotojai mėgina statyti visokiausias užtvaras nepageidautiniems įsibrovėliams, tačiau šie ne visada jų paiso.

Keliauti čia galima ne tik dviračiais ir pėsčiomis. Jau antrus metus Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcija propaguoja naują pažintinio turizmo formą – pėsčiųjų žygius su šiaurietiškomis lazdomis. Parkas yra nusipirkęs šių lazdų ir nemokamai jas išnuomoja norintiems įgyti šiaurietiško ėjimo pagrindų. Naudojimosi šiomis lazdomis technikos žmones specialiai apmoko parko pasamdytas instruktorius. Užsiėmimai vyksta Verkių dvaro ir Vilniaus Kalvarijų teritorijose. Patogūs parko keliukai ir miško takeliai – puiki galimybė išbandyti ir kitas alternatyvias keliavimo priemones. Smagu nuo kalniuko skrieti riedžiumi (segway) ar riedučiais. Žinoma, visų parko kampelių taip neišžvalgysi, bet patirti įspūdžiai atmintyje išliks ilgai. Tik svarbu nepamiršti , kad tikras keliautojas nekelia aplink save betikslio triukšmo ir be reikalo netrikdo laukinės gamtos ramybės.

Projektą „Kompleksinė visuomenės informavimo ir švietimo apie saugomų teritorijų svarbą bei aplinkai palankų gyvenimo būdą programa ,,Keliaukime kitaip!“ finansuoja Europos regioninės plėtros fondas pagal 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.