Ekologiškų daiktų krautuvėlė Ekodaiktai.lt organizuoja lesyklų konkursą. „Pirmasis sniegas - svarbus atėjusios žiemos ženklas. Ir ne tik. Paukščiukams šalta, jie alkani, kasdien suranda vis mažiau maisto lauke. Traukite savo lesyklas jau į dienos šviesą ir pradėkite lesinti paukščiukus. O mes ir dovanų duosim už tokį gerą darbą“, - sako Ekodaiktai.lt idėjos autorė ir keturių berniukų mama Birutė Jakučionytė Iljin.

Siųsdami nuotrauką trumpai aprašykite lesyklos atsiradimo istoriją. Visos nuotraukos keliaus į ekodaiktai.lt profilį svetainėje „Facebook“, o ten bus išrinktas konkurso nugalėtojas.

Jis gaus 100 litų čekį apsipirkti parduotuvėlėje Ekodaiktai.lt Nuotraukas iki 2012-ųjų sausio 15-os dienos galite siųsti adresais ekodaiktai@gmail.com arba ekodaiktai@ekodaiktai.lt

O kad žinotumėte, kaip susimeistrauti lesyklą, pateikiame šiek tiek naudingos informacijos.

Apie lesyklų konstrukciją

Visai nesvarbu, kokia lesykla įrengiama paukščiams – jeigu ji jų nebaido ir naudojamas tinkamas lesalas, sparnuočių visada bus daug. Jos konstrukciją apibrėžti sunku, nes nustatyto lesyklų tipo nėra. Tai gali būti visų įsivaizduojama klasikinė, namelį be šoninių sienų primenanti lesykla, gali būti lesyklos iš gamtinės medžiagos, taip pat – iš namų apyvokos daiktų. Kokią lesyklą gaminsime, dažniausiai lemia turimos medžiagos bei vieta, kurioje ji bus pritvirtinta.

Ne mažiau svarbus akcentas – paukščių rūšys, kurios potencialiai gali lankytis šioje vietoje. Prie lango, turėklo, namo sienos tvirtinama lesykla turėtų būti lengva, deranti prie aplinkos, geriausiai medinė. Kieme, ypač uždarame, apsuptame medžių ar gyvatvorės, statoma didelė lesykla. Ji gali būti su stogeliu, tačiau puikiai tiks ir be stogo įrengta lesykla – paprasta, plokščia, su krašteliais. Nuo jos gali tekti kasdien valyti sniegą, tačiau be to neapsieisime ir prižiūrėdami kitokias lesyklas. Plati atvira lesykla patraukli daugeliui paukščių, kuriems svetima uždara erdvė (pastogė) – juodagalvei sniegenai, svilikui, čimčiakams, šiaurės kikiliams, geltonosioms startoms.

Lesyklas galima gaminti iš plastmasinio vamzdžio (ar butelio) – jos patraukliausios įprastoms uoksinėms rūšims ir nepasiekiamos kėkštui, riešutinei, kitiems varniniams paukščiams bei stambesniems geniams. Kai kas lesyklai panaudoja tuščią kartoninę pieno pakuotę, kuri, nors ir nėra graži, tačiau savo funkciją atlieka. Mes rekomenduojame lesinti paukščius gofro kartono lesykloje, kuri atspari drėgmei ir puikiai tarnaus visą žiemą.

Lesyklas galima pasigaminti iš paprasčiausių medžiagų. Šios pagamintos iš kartono

Apie lesalą ir lesinimą

Labai svarbu, kad lesyklose paukščiams pateikiamas lesalas nebūtų sūdytas, supelijęs, supuvęs, pažeistas parazitų. Taip pat negalima naudoti chemikalais apdorotų grūdų ar sėklų. Paukščiai, genami bado, dažniausiai tokių produktų neatsisako, tačiau taip pat neretai toks pasivaišinimas pasibaigia jų mirtimi. Pavojinga ir juoda ruginė duona - ji blogai virškinama, neretai surūgsta paukščio gurklyje. Paukščiams labai naudingos nelukštentų saulėgrąžų, linų ir spygliuočių medžių sėklos, nesūdyti lašiniai, taukai, varškė, kruopos, aliejuje mirkytas pyragas, obuoliai, virti ryžiai, avižiniai dribsniai. Taip pat tinka sėmenys, aguonos, avižos, kukurūzų grūdai. 

Kada šaltuoju metų laiku pradėti lesinti paukščius ir kada nustoti tai darius, konkretaus laiko nėra. Tai priklauso nuo oro sąlygų ir paukščių galimybių susirasti maisto. Tačiau, jei sugalvojote pradėti lesinti paukščius, svarbiausia, ką turite žinoti, kad tai daryti būtina reguliariai. Jei abejojate, ar galėsite tęsti visą žiemą be pertraukų, geriau išvis nepradėkite lesinti.

Jūs įrengiate lesyklą, lesinate paukščius, paukščiai pripranta toje vietoje nuolat surasti maisto ir reguliariai lankosi. O dabar įsivaizduokite tokią situaciją: yra nustatyta, kad per vieną žiemos naktį, esant 10 laipsnių šalčio temperatūrai, visų taip mylima ir bene dažniausiai lesyklas lankanti didžioji zylė netenka 10 proc. savo svorio. Daugiausia tai - riebalai, kurie sudeginami pastoviai kūno temperatūrai palaikyti. Šiam nuostoliui kompensuoti paukštis skuba ten, kur nuolat randa maisto, t.y. į jūsų lesyklą. Ir ką jam daryti, kai lesyklą randa tuščią?

Parengta pagal Lietuvos gamtos fondo ir Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento informaciją.

GRYNAS.lt praėjusią žiemą kvietė siųsti į lesyklas atskrendančių įvairiausių paukščių nuotraukas. Jais dar kartą pasigrožėti galite čia.