2012–ieji paskelbti Maironio ir muziejų metais, todėl Pasandravio istoriniame draustinyje tikimasi sulaukti daug turistų, poeto gerbėjų. Dubysos regioniniame parke įkurtas Raseinių Krašto istorijos muziejaus filialas sodyba-muziejus.

Poeto Jono Mačiulio – Maironio tėviškė ir gimtinė – Pasandravio ir Bernotų kaimai. Pasandravyje prabėgo keli poeto vaikystės metai, čia formavosi pirmieji gamtos ir pasaulio pažinimo įspūdžiai. Puikūs Sandravos ir Luknės upelių vingiai, Dubysos slėniai tikriausiai ir įkvėpė poetą Maironį apdainuoti gimtinę, jos išskirtinį grožį. Čia yra išlikę gimtojo dvarelio pamatai, svirtinis šulinys su įspūdingo dydžio akmeniniu rentiniu, restauruota akmens mūro pavalkinė (pakinktinė).

Maironio tėvonijoje Bernotuose išlikęs senasis sodas, taip mėgtas Maironio, tebeauga pušis, menanti poeto jaunystę, ledainė, teikusi buitinius patogumus.                      

Bernotų ir Pasandravio aplinka simboliškai įamžina įdomų, sudėtingą dvasininko, poeto Maironio gyvenimo ir kūrybos kelią. Šiais metais Maironio take, jungiančiame Pasandravį ir Bernotus bus pasodintas 150-asis ąžuoliukas. Poeto garbei ąžuoliukus sodina žinomi Lietuvos kultūros, mokslo veikėjai, Maironio giminaičiai, poeto gerbėjai.

Pasandravio ir Bernotų aplinką, takus ir sodybas puošia  1991 m. Lietuvos tautodailininkų kūrybinės stovyklos metu išdrožti ir Maironio gimtinei padovanoti vienuolika kryžių ir koplytėlių.

Pasandravio istorinis draustinis kasmet sulaukia gausaus būrio lankytojų. 2012-asiais, jubiliejiniais Maironio metais, čia vyks daug renginių, apie tai sužinosite parko tinklapyje – www.dubysa.info
Iš parko tinklapio galite parsisiųsti turistinę schemą bei detalius vandens turizmo trasos, lankytinų vietų aprašymus.
Pasandravį ir Bernotus pasieksite iš keturių pusių rajoniniais keliais: vykdami nuo Raseinių Baisogalos link, Iš Kauno pusės patogu vykti per Betygalą, Pikčiūnus, nuo Šiluvos ties Pikčiūnų sankryža sukite į kairę.

Maironio sodyba – muziejus Bernotų k. Pagojukų sen. Raseinių r.
Darbo laikas: antradieniais – šeštadieniais
10.00 – 19.00 (balandžio – rugsėjo mėn.)
11.00 – 16.00 (spalio – kovo mėn.)
Ekskursijos užsakomos tel.: 8 611 06 390

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nusifotografuokite prie Maironio sodybos-muziejaus Bernotuose.