Švarinimosi laiku tradiciškai laikomas pavasaris, tačiau VŠĮ „Vilniaus rankinio klubas“ kartu su jaunaisiais sostinės sporto mokyklos „Tauras“ rankininkais ir VŠĮ „Žaliasis taškas“ sako, kad nebūtina laukti, kol nutirps sniegas ir atsidengs šiukšlės. Rudenį jie tęsia tradiciją ir surengė trečią vandens telkinių pakrančių švarinimo talką. Šįkart Belmonto apylinkėse surinkta per 5 kub. m atliekų.

Kasmet talkininkų būrys auga ir šiemet jis dvigubai gausesnis. Beveik 80 sportininkų, jų treneriai ir „Žaliojo taško“ darbuotojai sudarė penkias trasas ir švarino Belmonto apylinkes iki Pavilnio geležinkelio bėgių. Apsiginklavę juodais ir mėlynais maišais jaunieji sportininkai atskirai rinko pakuotes, kurias galima perdirbti ir mišrias atliekas, kurios keliavo į juodus maišus. 

„Žaliojo taško“ marketingo vadovė Elzė Rudienė sako, kad švarintojų komanda daugiausia pripildė mėlynų, rūšiuojamosioms pakuotėms skirtų maišų. 

„Plastikiniai ir stiklo buteliai sudarė didžiąją dalį surinktų atliekų, jų perdirbimui pririnkome beveik 15 maišų. Iš gamtoje rastų atliekų matyti, kad daugiausia teršia tie, kurie atvažiuoja gamta pasidžiaugti, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų“, – sako E. Rudienė. 

Iš keistesnių radinių tvarkytojai vardija šiferio lakštus, plastmasines kompiuterių detales, batus. Beveik visos šios atliekos nesuyra šimtmečius ir teršia gamtą. Tačiau jas perdirbus, galima sutaupyti resursų ir energijos. 

Iniciatyvos švarinti Vilniaus vandens telkinių pakrantes ėmęsis „Žaliasis taškas“ ir VŠĮ „Vilniaus rankinio klubas“ kartu su jaunaisiais rankininkais pernai pagal paliktų atliekų kiekį „sužinojo“ žvejų pamėgtas Neries pakrantės vietas nuo Šilo tilto iki Valakupių paplūdimio. O užpernai tvarkingesnės tapo Baldžio ir Tapelių ežerų pakrantės