Ar perkamas naujas būstas yra tikrai sveikas ir patogus gyventi, taupantis energiją bei vertas šiandien investuojamų pinigų? Ar Lietuvoje yra pastatų, kurie išties būtų verti žaliojo biuro vardo? Rugpjūtį skelbiamas konkursas „Žalias miestas – EKO būstas“ turėtų padėti atsakyti į daugelį klausimų šiandien nekilnojamojo turto besidairantiems klientams.

Konkurse bus lyginami jau dabar rinkoje esantys nauji ar baigiami statyti objektai. „Dalis pažangiausių projektų, dėl kainos ar kitų kliūčių, lieka tik gražiomis vizijomis, tuo tarpu svarbu atidžiau pažiūrėti, ką perkame šiandien ir kas kuria rytdienos miesto veidą“, - teigia Rita Glazer, konkursą pristatančio projekto „Ateities miestai“ vadovė.

Taip įvairiapusiškai ir nuodugniai Lietuvos statiniai bus vertinami pirmą kartą. Keliolikos ekspertų komisija, sudaryta iš architektų, ekonomistų, teisininkų, mokslininkų bei verslo atstovų remsis tarptautiniais pastatų vertinimo kriterijais BREEAM, apimančiais ekonominę, socialinę ir aplinkos sritis. Bus vertinama projektų vadyba, sveikatos ir gyvenimo kokybė pastatuose, jų architektūra, statybos ir apdailos medžiagos, energija ir vandentvarka, ekologija, tarša, susisiekimas, pritaikytos inovacijos, ekonominė ir socialinė atsakomybė, informacijos sklaida bei komunikacija su bendruomenėmis.

„Išsamūs ir griežti kriterijai atskleis tiek stipriąsias, tiek silpnąsias vykdomų nekilnojamojo turto projektų puses. Pastarųjų, lyginant su kitomis ES šalimis, Lietuvoje dar tikrai daug. Antra vertus, bendrovės, kurios ryšis dalyvauti konkurse, pirmosios gaus itin išsamų, nuoseklų vertinimą. Tai turėtų paskatinti po nekilnojamojo turto krizės atkreipti dėmesį į statinių kokybę ir būti pranašesniems ateityje“, - sako konkurso komisijos narys, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto Urbanistikos katedros docentas Gintaras Stauskis.

Dalyvių projektai bei ekspertų vertinimai bus viešinami, tad bus galima įvertinti ir palyginti statinių privalumus bei trūkumus. Kandidatų registracija vyksta iki rugsėjo vidurio. Lapkričio mėnesį su konkurso dalyvių projektais susipažinti ir juos vertinti galės naujienų tinklalapio „Delfi“ skaitytojai. Rezultatus bei išsamius ekspertų vertinimus ketinama skelbti 2013-ųjų sausį.