Priimtos Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos supaprastino teisės žvejoti įsigijimo tvarką. Nuo kovo 31 dienos įsigaliosiančios įstatymo nuostatos užtikrins, kad už leidimus žūklei sumokėtos lėšos būtų naudojamos tik žuvų ištekliams gausinti ir apsaugoti.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas, iki kovo 31 d. leidimai žūklei bus išduodami iki šiol galiojančia tvarka ir kainomis, t. y. leidimas žvejoti išnuomotame vandens telkinyje negali kainuoti daugiau kaip 6 Lt per mėnesį arba daugiau kaip 22 Lt per metus, išskyrus vandens telkinius, kuriuose yra organizuota licencinė žūklė (tokiuose telkiniuose licencijų kainas nustato žūklės plotų naudotojas). Iki š. m. kovo 31 d. išduoti leidimai ir licencijos žūklei suteiks teisę žvejoti iki jų nustatyto termino, bet ne ilgiau kaip iki 2013 m. kovo 31 dienos.

Nuo šių metų kovo 31 d. leidimus žvejoti bus galima įsigyti internetu – naudojantis Aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS) – arba SMS žinute. Šioje sistemoje bus sukaupta informacija apie kiekvieną vandens telkinį ir žūklės leidimų kainas jame. Žūklės ploto naudotojai galės nustatyti žūklės leidimų kainas, tačiau jie negalės kainuoti daugiau kaip 50 Lt metams, 20 Lt mėnesiui arba 5 Lt dviem paroms (savaitgaliui).

Nemokamai žvejoti galės vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metų asmenys ir neįgalieji. Žūklės ploto naudotojai galės nustatyti nemokamą žvejybos teisę ir kitiems asmenims, pavyzdžiui, vietos gyventojams. Privačiuose vandens telkiniuose leidimų žūklei kainas ir lengvatas nustatys jų savininkai.

Patikslintas Mėgėjiškos žūklės įstatymas numato ir didžiausias kainas už teisę žvejoti intensyviai veisiamas žuvis. Ligi šiol licencijų kainas galėjo nustatyti patys žūklės ploto naudotojai. Pagal naujas įstatymo nuostatas žūklės ploto naudotojai, vandens telkinyje įveisę didelius kiekius žuvų ir organizavę limituotą žvejybą, už vienos paros žūklę tokiame telkinyje galės imti ne daugiau kaip 50 litų.

Lašišas, šlakius ir kitas limituojamas žuvis bus galima žvejoti sumokėjus tą patį, kaip ir iki šiol, mokestį – 10 Lt už dieną, 30 Lt už savaitę ar 50 Lt už mėnesį. Vaikai iki 16 metų, senatvės pensininkai ir neįgalieji turės teisę nemokamai žvejoti ir limituotas žuvis, tačiau jiems gali būti nustatytos kitokios žvejybos sąlygos (pvz., žvejyba sugaunant ir paleidžiant).

Pasak Vilmanto Graičiūno, leidimų žūklei kainos Lietuvoje nebuvo didinamos beveik dvidešimt metų ir šiuo metu jos yra kelis kartus mažesnės nei kitose Europos Sąjungos šalyse.

Nuo kovo 31 d. žūklės mėgėjai už teisę žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žūklės plotą, turės mokėti daugiau – 50 Lt už metus, 20 Lt už mėnesį arba 5 Lt už dvi paras, tačiau visos šios lėšos bus surenkamos į specialią sąskaitą ir naudojamos žuvų ištekliams gausinti. Informacija, kaip naudojamos šios lėšos, bus skelbiama Aplinkos ministerijos tinklapyje.

GRYNAS seniau rašė apie tai,kad garsus žvejys, laidos „Vienam gale kablys“ vedėjas ir principo "pagavai - paleisk" propaguotojas Paulius Korsakas patvirtino, jog jis ir kiti pažįstami žvejai, tokiems pakeitimams pritaria 

Teisė žvejoti valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose nuo kitų metų kainuos:
dviems paroms – 5 litai;
mėnesiui – 20 litų;
metams – 50 litų;

Retoms žuvims, ar, kitaip tariant, limituotai žvejybai, pavyzdžiui lašišos ar šlakiams žvejoti skirti leidimai kainuos:
parai – 10 litų;
savaitei – 30 litų;
mėnesiui – 50 litų.


Šaltinis
Temos
www.GRYNAS.lt