Du Meksikos žvejai labai nustebo ir mažumėlę išsigando, kai iš savo tinklų ištraukė beveik 6 m ilgio ir 2,7 t svorio didįjį baltąjį ryklį. Tokio dydžio ryklys – išties retas laimikis. 6 m ilgio žuvis galėtų tapti rekordininke, nes tokio dydžio ryklys dar nebuvo oficialiai užregistruotas, rašo grindtv.com.

Traukdami tinklus, žvejai pastebėjo, kad šie labai sunkūs. Iš pradžių jie pamanė, kad sugavo daug smulkių žuvų, bet tinkluose buvo įsipainiojęs ryklys. „Labai nustebome, kai pamatėme, kad mūsų tinkluose – didžiulis, negyvas didysis baltasis ryklys. Iš karto pradėjome galvoti, ką mums su juo daryti?“, - pasakojo vienas iš žvejų.

Meksikiečių žvejybinis luotas buvo vos 6,6 m ilgio ir varomas tik 75-ias arklio galias turinčiu varikliu. Laivas nebuvo pritaikytas gabenti tokiam kroviniui, tad žvejai vargo pora valandų, kol su laimikiu pasiekė krantą. Rykliui ištempti ant kranto prireikė 50-ies žmonių pagalbos.

Žvejai Guadalupe ir Baltazaras prisiekinėjo, kad gyvenime nėra regėję didesnio ryklio. „Šiemet, kovo mėnesį, kiti žvejai taip pat buvo sugavę baltąjį ryklį, bet jis tesvėrė 450 kg“, - prisiminė Baltazaras.

Kol kas dar neaišku, kaip su rykliu pasielgė žvejai, bet apie naujieną sužinoję jūrų biologai tikisi gauti jo audinių pavyzdžių, kad galėtų jį ištirti.

Ankščiau buvo manoma, kad suaugę didieji baltieji rykliai dažnai lankosi Kortezo jūroje, kurioje šis milžinas ir buvo sugautas, tačiau dabar jau yra žinoma, kad šie vandenys yra jų veisimosi vieta.

„Nors tai labai neįprastas radinys, visgi dažnai pasitaiko, kad rykliai ir kiti stambesni gyvūnai įsipainioja į žvejybinius tinklus. Ypač Kalifornijos įlankoje, kurioje ir plyti Kortezo jūra“, - pasakojo Pietų Kalifornijos ryklių ekspertas Chritopheris Lowe. Jis, kartu su kolegomis, vykdė plačius ryklių stebėjimų darbus, kurių metu po ryklių oda įsiūdavo GPS siųstuvus. „Tiesą sakant, palydovai mums parodė, kad keli baltieji rykliai neseniai įplaukė į Kalifornijos įlanką. Taigi mes žinome, kad jie yra kažkur ten“, - teigė mokslininkas.

Nors mėgstamiausias baltųjų ryklių maistas yra jūrų liūtai ir įvairūs kalmarai, kartais šie stambūs plėšrūnai puola ir žmones.