„Tokio ažiotažo, kaip pirmaisiais šių metų mėnesiais, senai nebuvo“, - apie tai, kaip žvejai suskubo pirkti senuosius žvejybos leidimus pasakjo Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas. Tokiu būdu meškeriotojai ne protestavo prieš naująją leidimų gavimo internetu sistemą, tačiau taupė: kas suspėjo - suspėjo, o nuo kovo 30-os dienos žvejybos leidimas metams kainuoja nebe 11, o 50 litų, mėnesiui – 20 litų, o dviems paroms –5 litus.

Nuo šios dienos leidimus žvejoti valstybiniuose neišnuomotuose vandens telkiniuose bus galima įsigyti internetu, spaudos kioskuose, pašto skyriuose bei „Perlo“ terminaluose. Popierinius leidimus išduos tik išnuomotų telkinių žūklės ploto naudotojai, aplinkos apsaugos inspektoriai juos išduoti galės, tačiau siekia, kad to norinčiųjų neatsirastų.

Ne dar vienas pliusiukas

„Tai ne „pliusiuko užsidėjimas“. Tai labai svarbus darbas, finansuotas iš Europos Sąjungos lėšų, sistemos kūrimas užtruko trejus metus. Ši sistema padės žmonėms suteikti paslaugą – skaidresnę, paprastesnę, lengviau prieinamą. Aplinkosaugos leidimų išdavimo sistema, sutrumpintai ALIS, leis iš ministerijos apskritai išduodamų 50 leidimų, 17 išduoti elektroniniu būdu,“ - kalbėjo Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Leidimų išdavimo sistemą internete kūrusios bendrovės „ATEA“ direktorius Arūnas Bartusevičius tikino, jog tai viena pažangiausių sistemų tarp visų Lietuvos ministerijų.

„Ši ministerija sugebėjo didžiausią savo teikiamų paslaugų procentą perkelti į elektroninę erdvę ir palengvinti gyvenimą jų naudotojams“, - teigė „ATEA“ vadovas.
|G. Kazlauskas
Pakilusi kaina nėra susijusi su tuo, kad štai, diegiame naują sistemą, ji kainuoja, todėl reikia susirinkti pinigų.

Kalbėdamas apie išaugusias žvejybos leidimų kainas ministras G. Kazlauskas buvusią rinkliavą – 11 litų – pavadino juokinga.

„Pakilusi kaina nėra

susijusi su tuo, kad štai, diegiame naują sistemą, ji kainuoja, todėl reikia susirinkti pinigų, - galimą kritiką iš karto atrėmė G. Kazlauskas. - Surinktos lėšos bus skirtos žuvų veisimui arba kitiems su tuo susijusiems darbams. Jos nėra skirtos papildyti biudžetą.“

Ministerijos kanclerio R. Klovo teigimu, sistemos įvedimas kaip tik sumažins įvairiems leidimams išduoti reikalingą biudžetą nuo 6 iki kiek daugiau nei 3-jų milijonų litų.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas bei kancleris Robertas Klovas (dešinėje) pristato naują leidimų išdavimo sistemą


Ne sudėtingiau nei pirkti internetu

Aplinkos ministerijos atstovai teigia, jog ateityje žvejai mėgėjai leidimus galės įsigyti ir SMS žinute. Tokia galimybė bus sudaryta maždaug už dviejų mėnesių, kai baigsis užsitęsusios viešųjų pirkimų procedūros (ieškota pigiausio paslaugos tiekėjo).

Leidimą elektroniniu būdu galės įsigyti bet kuris elektronine bankininkyste besinaudojantis asmuo.

Į leidimų sistemą galite įeiti ČIA.

Procedūra atrodys panašiai kaip perkant daiktą iš elektroninės parduotuvės. Tuomet pirkėjas gaus leidimą .pdf formatu ir jį atsispausdins. R. Klovo teigimu, tokiu būdu leidimą pageidaujantis gauti asmuo gaus pastabas, jei kažką užpildė neteisingai ir galės čia pat ištaisyti klaidas. Be marširavimo aplinkos apsaugos departamentų koridoriais su dokumentų kupinais aplankais.

Atsispausdintą leidimą žvejys turės pasiimti į žvejybą. Jei jis neturi spausdintuvo, tikrinantiems aplinkos apsaugos inspektoriams galima pateikti leidimo numerį, pasisakyti vardą ir pavardę.

Aplinkosaugininkai kelsis prie ežerų

Sistemos kūrėjai bei aplinkos apsaugos inspektoriai įspėja, jog kiekvienas žvejys privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Asmenys iki 16 metų, vyresni nei 60 – ies metų ir invalidai gali žvejoti nemokamai, tačiau taip pat turi turėti savo tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Aplinkosaugininkai jau yra aprūpinti specialiais įrenginiais, galinčiais nuskaityti specialų kodą ant spausdinto leidimo. Taip pat jais galima patikrinti ar žvejys yra sumokėjęs už leidimą pagal jo vardą pavardę – net jei fiziškai leidimo ji neturi.
Aplinkosaugininkai jau yra aprūpinti specialiais įrenginiais, galinčiais nuskaityti specialų kodą ant spausdinto leidimo.

„Norime inspektorių nuo popieriais apkrauto stalo perkelti prie upės ar ežero, - paprastai dar vieną naujosios sistemos pliusą įvardino R. Klovas. - Sieksime, kad inspektoriams skirtos lėšos būtų panaudotos tikslingiau, kad jie galėtų daugiau laiko skirti būtent aplinkos apsaugos funkcijai.“

Internete - leidimai prekiauti, išvežti ir įvežti gyvūnus bei augalus

Lietuvoje per metus išduodama apie 87 tūkstančius žvejybos leidimų. Žvejai Aplinkos ministerijai sumokėdavo apie 1 mln. litų. Po pakitimų tikimasi surinkti apie 4 mln. litų, ir visi šie pinigai iki paskutinio cento, ministerijos atstovų teigimu, bus skirti žuvivaisai, žuvies išteklių tyrimams. Kol kas nėra aišku, kuri žuvų rūšis pirmiausia bus veisiama ar kuriame vandens telkinyje bus gausinami žuvų ištekliai.

Internetu bus galima gauti ne tik leidimus mėgėjiškai žūklei, tačiau ir leidimus įvežti ir išvežti gyvūnus, jų gaminius, prekiauti gyvūnais ar jų dalimis, leidimą įvežti ar išvežti saugomų rūšių augalus, leidimus kirsti mišką, tirti žemės gelmes, naudoti naudingųjų iškasenų išteklius, gauti pavojingų atliekų tvarkymo licenciją.

Kai kuriuos iš šių leidimų atsiimti vis dėlto reikės Aplinkos ministerijos institucijose, nes jiems būtini specialūs antspaudai ar apsaugos mechanizmai pačiuose leidimuose. Daugiau paslaugų į internetinę erdvę neleido perkelti išaugę kaštai.