Atliekų tvarkymo bendrovė „Ekonovus“ kartu su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centru (MAATC) iki metų pabaigos gyventojams išdalins beveik 3 tūkst. mėlynųjų konteinerių popierinėms, plastikinėms ir metalinėms pakuotėms bei beveik 9 tūkst. žaliųjų konteinerių stiklinėms pakuotėms rūšiuoti. Tuomet individualiais rūšiavimo konteineriais bus aprūpinti visi Šakių savivaldybės privačių valdų savininkai.

Pasak bendrovės „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovo Egidijaus Peleckio, didžioji dalis – daugiau nei 6 tūkst. mėlynųjų konteinerių, skirtų popierinėms, plastikinėms ir metalinėms pakuotėms rūšiuoti, gyventojams buvo išdalinti dar 2014 metais. Dabar jais papildomai bus aprūpinti likę atliekų turėtojai. Tuo tarpu stiklinėms pakuotėms skirti žalieji konteineriai yra naujovė. Iki šiol Šakių savivaldybėje jie nebuvo dalinami.
Rūšiavimo konteineriai

Pakuočių konteineriai dalinami nemokamai ir gyventojams ši paslauga nieko papildomai nekainuoja.
Atliekų tvarkytojai gyventojus ragina aktyviai naudotis konteineriais ir rūšiuoti perdirbimui tinkamas pakuotes ir antrines žaliavas. Tačiau atkreipia dėmesį, kad į šiuos konteinerius turi būti metamos tik perdirbimui tinkamos pakuotės, o buitinės atliekos turi keliauti į joms skirtus komunalinių atliekų konteinerius, iš kurių bus vežamos į sąvartynus.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad šie konteineriai skirti pakuotėms, o ne šiaip plastiko, metalo, popieriaus ar stiklo atliekoms. Kartoninė dėžė yra pakuotė, o tualetinis popierius – buitinė atlieka, kurią reikia mesti į komunalinėms atliekoms skirtus konteinerius“, - pabrėžia E. Peleckis.

Jei konteineriuose, skirtuose pakuotėms, bus buitinių atliekų, jie nebus tuštinami. Apie tai gyventojus informuos prie konteinerių prilipinti informaciniai lipdukai. Gyventojai privalės išrūšiuoti atliekas ir konteineriuose palikti tik atitinkamas pakuotes.

„Kol kas atliekos rūšiuojamos gana prastai. Į pakuotėms skirtus konteinerius patenka nuo 30 iki 60 proc. netinkamų atliekų. Juose randame gyvulių gaišenų ir visokio kitokio „gėrio“. Gal žmonėms dar trūksta informacijos, bet labiausiai – sąmoningumo“, - neslepia MAATC direktoriaus pavaduotojas Tautvydas Zaveckas.

Jis sako, kad gyventojams dar reikia mokytis tvarkingai rūšiuoti atliekas, tačiau džiaugiasi, kad rūšiuojamų atliekų dalis nuolat auga. Tik pradėjus dalinti individualius rūšiavimo konteinerius, mažai kas jų norėjo, o dabar žmonės patys prašo konteinerių ir nori rūšiuoti.