Panevėžio rajono žemdirbiai kenčia nuo klajojančių stumbrų bandos, kuri išskabo ir išmina pasėlius. Vien Ėriškių bendrovė aptiko tris nusiaubtus laukus.

Nuvykusi su konsultantais apžiūrėti žieminių rapsų lauko Ėriškių žemės ūkio bendrovės agronomė Matilda Statkevičiūtė prieš kelias dienas jame rado besiganančią 15-os stumbrų bandą.

Skirtingai negu pasėlius siaubiantys šernai ar elniai, šie gyvūnai nuo žmogaus nebėga, jų neįmanoma pavaryti.

„Manėme, galbūt nuginsime stumbrus į paupį, bet jie eina skersai lauko ir visai mūsų nebijo”, – skundėsi M.Statkevičiūtė.

Stumbrai siaubia Ėriškių bendrovės ne tik rapsų, bet ir cukrinių runkelių, rugių, kviečių laukus. Jie išskabo, išmina ir išguli pasėlius. Iki soties prisiėdę didžiuliai gyvūnai čia pat ir priteršia.

Šiuo metu suskaičiuojama apie 70 stumbrų. Stumbras (lot. Bison bonasus, angl. Wisent, vok. Wisent) – jaučių (Bovinae) pošeimio dykaraginis žinduolis. Artimas Amerikos bizonui, su kuriuo lengvai kryžminasi. Paplitęs Europoje. Tai stambiausias dabartinis Europos laukinis žvėris. Stumbrai - nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Jų išsaugojimas - šalies biologinės įvairovės išsaugojimo programos dalis. Svarbu yra atrasti būdus, kaip šie dideli gyvūnai galėtų gyventi laisvėje ir nekenkti žmonėms, kad šie nesiimtų nelegalių veiksmų prieš saugomus gyvūnus.