Organizacijos „Vier pfoten“ žirgų ekspertą, veterinarijos gydytoją vokietį Ovidiu Rosu, šiuo metu viešintį Lietuvoje bei dalyvaujantį konferencijoje „Atsakingas gyvūno šeimininkas“ sukrėtė internetą apskriejusio kruvino Sartų lenktynėse dalyvavusio žirgo Grimo nuotraukos. Jis sako, jog, remiantis Tarptautinės žirgų sporto federacijos nuostatais, kraujuojantis žirgas tuoj pat būtų atšauktas iš lenktynių, o organizatoriams skirtos sankcijos.

„Jeigu tai būtų nutikę mano šalyje, tiek visuomenė, tiek žiniasklaida dėtų visas pastangas, kad toks įvykis niekada daugiau nepasikartotų“ – užtikrintai sako žirgų ekspertas.

O. Rosu nuomone, klaida buvo rengti varžybas pernelyg ekstremaliomis sąlygomis „remdamasis savo patirtimi galiu pasakyti, kad žirgai gali lenktyniauti ir šaltesniu nei 10 laipsnių oru, bet tikrai ne tokiame šaltyje, koks buvo per Sartų lenktynes“.

Jis taip pat teigia, jog jeigu tokia situacija būtų susiklosčiusi bet kurioje Europos šalyje, lenktynės būtų buvę nutrauktos ir žirgams lenktyniauti neleista, neatsižvelgiant į varžybų mastą.

O. Rosu džiaugiasi tuo, kad Lietuvoje turime gilias tradicijas puoselėjančią žirgų sporto šventę, tačiau, pasak jo, renginys buvo organizuotas negalvojant apie gyvūnus.