GRYNAS.lt sulaukė pranešimo iš skaitytojo Aurimo, kuris redakcijai atsiuntė nuotraukas su šiurpiu vaizdu. Vienoje Kauno rajono sodyboje, vištidėje, buvo pastebėtas ant stiebo pakabintas negyvas vištvanagis.

Anot susirūpinusio skaitytojo, turbūt taip buvo bandoma atbaidyti plėšriuosius paukščius, kurie kėsinasi į vištas. Jeigu pasitvirtins, kad sodybos šeimininkai nužudė ar kankino paukštį, jiems grės tūkstantinės baudos.

Nemaloniai nustebino

GRYNAS.lt skaitytojas pasakojo, kad kasdien važiuoja dviračiu tuo pačiu maršrutu. Tačiau šįkart jo dėmesį patraukė viena sodyba, kurioje ant stiebo kabojo negyvas paukštis.
 
„Pamačiau įdomų vaizdą – žmonės išsitempę tinklą virš vištų, tačiau to turbūt neužteko, tai galimai užmušę vištvanagį, pakabino jį kaip baidyklę kitiems vanagams ir agresyviems paukščiams“, – kalbėjo vyras.

Eiti pas šeimininkus Aurimas nesiryžo.

„Nusifotografavau paukštį ir išvažiavau. Nemanau, kad pavyks pamokyti senus žmones, kurie vadovaujasi liaudies išmintimi ir taip daro. Pranešiau Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui, kad išsiaiškintų situaciją“, – istorijos detalėmis dalijosi skaitytojas.

Poelgį smerkia

Paklaustas, ką mano apie šį žmonių poelgį, vyriškis pasmerkė tokį elgesį su gyvūnais.

„Tokį vaizdą matau pirmą kartą. Šis poelgis labai nedoras. Esu girdėjęs, kad žmonės pakabina varnas ir tai padeda atbaidyti plėšriuosius paukščius. Jeigu visi taip darytume? Smerkiu tokį žmonių poelgį“, – konstatavo skaitytojas.

Vištvanagis – saugoma paukščių rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Lietuvoje peri 800–1000 porų. Už jo laikymą ar netinkamą elgesį gresia baudos.

Tvirtina, kad paukščio neužmušė

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alvydas Glinskis patvirtino, kad pranešimas buvo gautas ir įvykio detalės aiškinamos.

„Į įvykio vietą išsiuntėme inspektorių. Jis viską nufilmavo, užfiksavo įrodymus. Ant karties buvo pakabintas vištvanagis. Apklausėme šeimininkę, kitą savaitę ji turės atvykti į bylos nagrinėjimą.

Anot jos, išėjusi į kiemą, ji rado negyvą vištą ir vištvanagį. Tai ne pirmas kartas, kada plėšrieji paukščiai puola jos vištas, per savaitę jie sudraskė 3 ūkininkės vištas. Vištvanagį pakabino ant karties, kad atbaidytų kitus paukščius, tačiau galiu patikinti, kad toks būdas nepasiteisina. Moteris tvirtino, kad neužmušė paukščio“, – apie situaciją kalbėjo viršininkas A. Glinskis.

Jis patikino, kad reikės nuodugniai ištirti įvykio detales, apklausti liudininkus mačiusius įvykį. Šiuo metu paukštis atiduotas veterinarijos tarnybai, kuri nustatys tikrąją mirties priežastį.
 
„Ji kaltinama laukinio gyvūno pasisavinimu. Šeimininkė turėjo pranešti apie rastą gyvūną, tačiau to nepadarė, tad pažeidimas padarytas. Aiškinsimės, ar ji gyvūno neužmušė pati.“

Pažeidėjams tūkstantinės baudos

A. Glinskis pabrėžė, kad laukinio gyvūno pasisavinimas ar žiaurus elgesys pažeidėjui gali užtraukti didžiules baudas.

„Už laukinio gyvūno pasisavinimą pažeidėjams gali grėsti bauda nuo 50 iki 250 Lt. Jeigu įrodysime, kad moteris užmušė paukštį, perduosime medžiagą policijai, įtariamajai bus iškelta baudžiamoji byla. Jeigu policija neiškels bylos nesant veikoje nusikaltimo sudėties, tuomet bus taikoma administracinė atsakomybė.

Šiuo atveju bauda sieks nuo 2 iki 4 tūkst. Lt už neteisėtą laukinio gyvūno sumedžiojimą“, – apie baudas kalbėjo inspekcijos viršininkas.
Už laukinio gyvūno pasisavinimą pažeidėjams gali grėsti bauda nuo 50 iki 250 Lt. Jeigu įrodysime, kad moteris užmušė paukštį, bauda sieks nuo 2 iki 4 tūkst. Lt už neteisėtą laukinio gyvūno sumedžiojimą.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas neigiamai vertino tokį žmonių poelgį.

„Šeimininkė netinkamai pasielgė, tai pasityčiojimas iš gyvūno. Jeigu paukštis buvo leisgyvis, reikėjo pranešti gyvūnų globos atstovams, o jei vištvanagis buvo negyvas, tuomet turėjo informuoti apie įvykį“, – teigė A. Glinskis.

Visi pastebėję netinkamą elgesį su gyvūnais gali kreiptis į Kauno Gyvosios gamtos apsaugos inspekciją telefonu 837-409797, arba mobiliuoju telefonu 8 686 03706.
 
Kitų miestų departamentų kontaktus galite rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje
.