Trakuose viename iš tokių reidų dalyvavo ir aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis.

„Man šis reidas – tai proga paragauti kasdienės inspektoriaus duonos, pačiam įsitikinti, kokia mūsų mėgėjų žvejybos kultūra, pasikalbėti su žvejais“, – sakė ministras. Jis juokavo, kad nors ir vilkėjo inspektoriaus uniforma, pažeidėjams nekėlė jokios baimės – tik inspektorius gali surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, apskaičiuoti žuvų ištekliams padarytą žalą.

V. Mazuronis tikisi, kad tokie reidai paskatins žvejus elgtis civilizuotai – įsigyti žvejybos leidimą, žvejojant ant ledo turėti smaigus, paleisti mažesnes nei leistina, žuvis ir pan.

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt sakė, kad svarbiausias tokių reidų tikslas paskatinti žvejus pirkti leidimus, nes automatiškai, jeigu nebus surinkta pinigų, nebus lėšų įžuvinimui, kontrolei ir t.t. Smaigai savo ruožtu reikalingi pačių žvejų saugumui.

„Žvejai griežtai nebus baudžiami, juo labiau, kad daugelyje parduotuvių nebėra smaigų, juos įsivežti parduotuvėms šiek tiek užtrunka. Smaigus reido metu turės ir inspektoriai, nes juokingai atrodytų, jeigu žvejai turės, o tikrinantis inspektorius ne. Mūsų žiniomis, smaigų nemažai yra Kauno parduotuvėse, Vilniuje, Klaipėdoje girdėjome, kad yra šioks toks deficitas, tačiau nagingi žvejai sugeba patys pasidaryti smaigus ir tai padaro ganėtinai mažomis sąnaudomis“, - apie bendrą situaciją kalbėjo L. Jonauskas.
Citata
Gyvybė yra rimtas reikalas, reikia į tai labai atsakingai žiūrėti prieš lipant ant ledo. Ypatingai tai svarbu Kuršių mariose, kur, kaip žinia, nors yra ir šalta, ledas storas, bet yra srovė, todėl vietomis net ir šalčiausiu metu susidaro properšos, ten reikia būti itin atsargiems.

Kadangi smaigų privalomumas įteisintas tik šiemet, iš pradžių planuojama žvejus šviesti ir įspėti, o kitąmet tikimasi, kad smaigus jau turės visi Lietuvos žvejai.

„Gyvybė yra rimtas reikalas, reikia į tai labai atsakingai žiūrėti prieš lipant ant ledo. Ypatingai tai svarbu Kuršių mariose, kur, kaip žinia, nors yra ir šalta, ledas storas, bet yra srovė, todėl vietomis net ir šalčiausiu metu susidaro properšos, ten reikia būti itin atsargiems“, - aiškino aplinkos viceministras.

Jis pabrėžė, kad savaitgalinis reidas bus daugiau prevencinio pobūdžio, bet vėliau, ypatingai, kai hidrometerologijos tarnyba skelbs apie iškorėjusį ledą, šylančius orus, inspektoriai, kurie tuo metu tikrins, tikrai neatsargius žvejus nevengs ir nubausti.