Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo lėšomis Joniškyje baigti nauji vandentiekio ir nuotekų surinkimo sistemos tiesimo darbai. Norintys prisijungti prie centralizuotų tinklų, miesto gyventojai gali kreiptis į įmonę UAB „Joniškio vandenys“. Numatoma prie viešojo vandens tiekimo sistemų prijungti 1109, o prie nuotekų šalinimo sistemos – 1216 naujų vartotojų.

Pasak projekto vykdytojo UAB „Joniškio vandenys“ direktoriaus Raimundo Tiškevičiaus, tam kad prie centralizuotos sistemos galėtų prisijungti nauji vartotojai, buvo nutiesta virš 8 kilometrų vandentiekio ir 9 kilometrai nuotekų tinklų.

Iki šiol dalis Joniškio žmonių neturėjo galimybių prisijungti prie centralizuotos vandentiekio sistemos, todėl vartojo vandenį iš šulinių, tuo sukeldami grėsmę savo sveikatai. Šiaulių visuomenės sveikatos centro tyrimų analizė rodo, kad Šiaulių apskrityje didžiausias nitratų kiekis vandenyje kaip tik ir randamas Joniškio, Radviliškio ir Pakruojo rajonų šachtiniuose šuliniuose. Šių rajonų šulinių vandenyje rastas nitratų kiekis beveik 9 kartus viršija ribinę leistiną rodiklio vertę. Toksiniam nitratų poveikiui ypač jautrūs kūdikiai iki trijų mėnesių ir nėščios moterys. Įgyvendinus vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros projektą, joniškiečiai galės vartoti kokybišką vandenį ir gyventi švaresnėje aplinkoje. Juk tai, kad pusė Joniškio gyventojų yra neprisijungę prie centralizuotos nuotekų sistemos, reiškia, kad nuotekos patenka tiesiai į aplinką, vėliau per gruntą pasiekia geriamojo vandens šaltinius, upes, o per šias paplinta gerokai platesnėje teritorijoje.

UAB „Joniškio vandenys“ vadovas pažymėjo, kad visi norintys jungtis, gali kreiptis tiesiai į bendrovę. „Kuo daugiau joniškiečių domėsis prisijungimo sąlygomis ir norės prisijungti prie modernių sistemų, tuo daugiau naudos bus mūsų miestui bei jo gyventojams“, - sakė R. Tiškevičius.

Jis pažymėjo, kad Joniškio miesto teritorija yra gana tankiai apgyvendinta, sanitariniu, ekonominiu ir aplinkosauginiu požiūriu centralizuotas vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas yra efektyvus būdas išspręsti šias gyventojų problemas ir taip pagerinti gyvenimo sąlygas.

Projekto finansavimas:

- Didžiausia projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma – 5.649.409,22 Lt

- Projekto vykdytojui Projektui įgyvendinti skiriama suma – 5.002.368,54 Lt

- ES fondo lėšos sudaro - 4.475.803,43 Lt (79%)

- LR valstybės biudžeto lėšos sudaro – 526.565,11 Lt (9%)

- Projekto vykdytojas įsipareigoja skirti Projektui įgyvendinti - 647.040,68 Lt (12%)

Projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Joniškyje“ įgyvendinamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą, „Aplinka ir darnus vystymasis“ prioritetą ir „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ priemonę.

Informacija gyventojams, norintiems prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir (ar) nuotekų tinklų.

Svarbiausi žingsniai:

1. Kreiptis į UAB „Joniškio vandenys“ dėl prisijungimo prie centralizuotų vandentiekio bei nuotekų tinklų.

2. Pateikti prašymą dėl projekto parengimo.

3. Pateikti žemės sklypo nuosavybės teisę ar kitą valdymo ir naudojimo teisę patvirtinančių dokumentų kopijas, taip pat bendraturčių sutikimą, jei žemės sklypas priklauso jiems bendrosios nuosavybės teise.

4. Atlikus statybos darbus pagal projekte keliamus reikalavimus ir pateikus įrengtų tinklų kontrolinę geodezinę nuotrauką sudaryti vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sutartį su UAB „Joniškio vandenys“.

Visa informacija dėl prisijungimo, sutarčių sudarymo, projektų derinimo, šalto vandens skaitiklių plombavimo, plombų nuėmimo ir kitais klausimais teikiama:

UAB „Joniškio vandenys“ Tel. (8- 426) 61198, (8-426) 61331, 8-687 73052