Sostinės benamių gyvūnų populiacijos mažinimo bei vakcinavimo nuo pasiutligės projektą organizavo Rumunijos gyvūnų apsaugos fondas "Vier Pfoten" kartu su Vilniaus miesto savivaldybe bei savanoriškomis gyvūnų globos organizacijomis "Lesė", "SOS gyvūnai" bei Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriumi. Prie gyvūnų gaudymo bei paleidimo į jų gyvenamąją aplinką taip pat prisidėjo ir bendrovės "Grinda" Vilniaus benamių gyvūnų sanitarinė tarnyba.

Rugpjūtį projekto organizatoriai sugavo ir atliko minėtas procedūras 169 šunims ir 743 katėms. Per pirmąjį projekto etapą, vykusį šių metų balandį, buvo sterilizuoti, kastruoti ir vakcinuoti nuo pasiutligės 447 gyvūnai.

Vieni iš projekto rengėjų - viešoji įstaiga "Lesė" - pranešė, kad dauguma benamių kačių po pooperacinio laikotarpio įvertinus jų sveikatos būklę buvo paleistos į savo gyvenamąją aplinką. Dalį sugautųjų kačių, kažkada turėjusių namus ir neprisitaikiusių išgyventi gatvėje, toliau globoja projekte dalyvavusios organizacijos. Į gatvę negrįžo ir maži kačiukai.

Projekte sterilizuotus šunis priglaudė savanoriškos gyvūnų globos organizacijos bei miestiečiai.

Tarp sugautų gyvūnų buvo ir sergančių, išsekusių. 40 gyvūnų buvo paskirtas gydymas, dauguma jų jau pasveiko.

Gyvūnų gaudymą koordinavusi viešosios įstaigos "Lesė" vadovė Vesta Auškalnienė pasakojo, jog buvo dirbama taip, kad gyvūnams būtų sukelta kuo mažiau streso bei būtų užtikrintas jų saugumas.

"Katės buvo gaudomos specialiomis gaudyklėmis, dalį jų atveždavo mūsų padėjėjai – kates šeriantys ir jų pasitikėjimą įgiję žmonės. Vėliau atgal paleistus gyvūnus jie stebėdavo ir pranešdavo mums apie jų sveikatos būklę", – sakė ji.

Pasak pranešimo, beglobių gyvūnų sterilizavimas ir paleidimas gyventi į tą pačią aplinką yra žymiai efektyvesnis populiacijos reguliavimo modelis nei jų sunaikinimas: gyvūnas aplinką pažįsta, moka joje išgyventi, sterilizuotas nebekovoja dėl priešingos lyties, todėl nebebūna agresyvus ir neatsargus, nebeveda palikuonių.