„Netgi gerų norų vedami ir išties sveikintiną iniciatyvą rodantys rūšiuotojai netyčia ar tiesiog nelabai žinodami rūšiavimo specifikos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį įmeta perdirbti tinkamų atliekų, kurios su perdirbti netinkamomis atliekomis patenka į sąvartynus ir teršia aplinką. Naujoji atliekų rūšiavimo linija leis iš mišrių komunalinių atliekų srauto išskirti perdirbti tinkamas antrines žaliavas, todėl į sąvartynus pateks dar mažiau atliekų“, - teigia „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovas Elmaras Milinavičius.

Per mėnesį sumontuota popieriaus, stiklo ir plastiko frakcijas turinti mišrių komunalinių atliekų rūšiavimo linija pajėgi išrūšiuoti 3 tūkst. tonų mišrių komunalinių atliekų per mėnesį. Apytikriais skaičiavimais, tai yra maždaug 300 šiukšliavežių automobilių.

Mišrių komunalinių atliekų rūšiavimo linija / "Ekonovus" nuotr.

Be to, linija leis iš bendro atliekų srauto išskirti ne tik perdirbimui tinkamas antrines žaliavas, bet ir kompostavimui tinkamas biodegraduojančias atliekas, kurios galės būti panaudojamos komposto gamybai.

Visgi naujoji linija tik padės išrūšiuoti buitines atliekas, tad aptarnaujamų rajonų gyventojus įmonė ir toliau įvairiomis priemonėmis – dalindami rūšiavimui skirtus atliekų maišus, rūšiavimo dėžes ir t.t. – skatins rūšiuoti atliekas ir būti ekologiškais.

Beje, bendrovės lėšomis įdiegus mišrių komunalinių atliekų rūšiavimo liniją, papildomai sukurta 12 darbo vietų. Darbuotojų mokymai truks apie 3-4 mėnesius.