Į GRYNAS.lt kreipėsi pasipiktinęs vilnietis tėtis Ernestas. Vyras teiravosi, kiek dar viename gražiausių sostinės Sereikiškių parkų plytės atsivėrusi pelkinga bala ir kiek dar joje murkdysis pasivaikščiojimus parke pamėgusių tėvų vaikai.

Vis dėlto Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato, kuriam priklauso ši teritorija, priežiūros skyriaus vedėja Antanina Jarukaitienė tikino, kad pelkėtą vietą nusausinti ne taip jau paprasta.

Į paviršių skverbiasi senoji Vilnelė?

„Žinome apie šią problemą, tačiau jos prigimtis – neaiški. Greičiausiai tai kažkada darytas ir neužsandarintas gręžinys. Anksčiau Gedimino kalną juosė Vilnelės vaga, galbūt pelkė atsiranda dėl to, kad toje vietoje natūraliai anksčiau tekėjo upė. Tačiau tai – spėlionės, o norint jas patvirtinti, reikia tą vietą patyrinėti, - teigė A. Jarukaitienė. - Kol kas tam niekas neskiria lėšų. Norime imtis veiksmų, bet neturime galimybių.“

A. Jarukaitienė svarstė, jog pagelbėti išspręsti tokią problemą galėtų Vilniaus miesto savivaldybė ar Kultūros ministerija.

„Žiemą toks tvenkinukas atrodė visai neblogai, ten turškėsi antys. O dabar, atėjus rudeniui, ji pavirto purvo bala, todėl miestiečiams atrodo nemaloniai,“ - teigė Vilniaus pilių valstybinio kulūrinio rezervato atstovė.

Reikia tyrimo, tačiau trūksta ir lėšų, ir priemonių

Rezervato darbuotojai dėl atsiradusios pelkės konsultavosi su geologais. Pastarieji vartė senuosius miesto brėžinius. Kol kas aišku tik tiek, jog toje vietoje neina jokie miesto vandentiekio vamzdžiai, taigi avarijos vandentiekio sistemoje galimybė atmesta.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas teigė, jog geologai kol kas gali tik spėti tokio reiškinio priežastis. „Turime įtarimą, kad ten gali būti vienas iš vandenvietės gręžinių. Bet tai reikia patikrinti tyrimais. Jei spėjimai pasitvirtintų, reikėtų įrengti drenažą, gręžinį arba likviduoti, arba nusausinti, užpilti gruntu. Tokį gręžinį galima aptikti georadaru. Galbūt jis netgi nėra labai giliai. Gali būti, kad per šį gręžinį į paviršių kyla giliau esančių vandeningų sluoksnių vanduo“, - svarstė J. Satkūnas.

Vis dėlto minėto prietaiso – georadaro, tarnyba neturi, todėl reiktų prašyti pagalbos specializuotos geofizinių tyrimų įmonės. Geologas abejoja, kad drėgna vieta Sereikiškių parke galėjo atsirasti dėl to, kad prieš kelis šimtus metų toje vietoje tekėjo Vilnelė. „Vaga dabar yra užkasta mažai laidžiu gruntu ir nemanau, kad ji galėtų lemti kokius nors poplūdžius ar gruntinio vandens lygio pakilimus, - tikino J. Satkūnas. - Toje vietoje gali būti ir natūralus hidrologinis langas, juk kartais pasitaiko į viršų kylančių šaltinių. Žodžiu, reikia patyrinėti.“

Sausinti ar paversti tvenkiniu?

Geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas svarstė, jog geriausia šlapią vietą Sereikiškių parke drenuoti, tačiau galima pritaikyti ir visiškai priešingą sprendimą – toje vietoje iškasti nedidelį tvenkinuką.

„Viską galima padaryti, bet reikia žinoti priežastis, - diskusiją užbaigė Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato priežiūros skyriaus vedėja A. Jarukaitienė. - Tiesą sakant, toje vietoje visą laiką būta vandens. Ten tekėjo Vilnelė, o pakeitus jos kryptį, išliko pelkėta vieta, atsirasdavo nedidelių tvenkinukų.“

Po GRYNAS.lt publikacijos, teritoriją tvarkančios institucijos ėmėsi veiksmų - redakcija gavo nuotrauką, kurioje matosi, jog teritorija aptverta STOP juosta:

Sereikiškių parkas