Merą lydėjęs „Nardymo akademijos“ vadovas Andrius Albrikas teigė, jog į Nerį neria pirmą kartą.

„Norime parodyti, jog ir Neryje galima nardyti. Na, o jei negalima, tada įsigilinti į šios upės ekologines problemas. Gal ką nors tai paskatis susidomėti ir povandenine fotografija. Tai nedaug kainuojantis hobis: užtenka kaukės vamzdelio ir plaukmenukų, kad galėtum padaryt keletą gražių nuotraukų. Kaip dėl fotoaparato? Manau, kad šiandien visi jau turi tuos skaitmeninius fotoaparatus. Užtenka nebrangaus plastikinio dėklo ir galima fotografuoti po vandeniu“, - kalbėjo naras ir išreiškė viltį, jog nėrimo metu fotografuojant ir filmuojant fotografijose bus galima kažką įžiūrėti.

Jis vylėsi, jog jei bus atrasta itin daug šiukšlių, meras sugalvos būdų, kaip Neries dugną išvalyti. Šiuo metu narai tyrinėja įvairius vandens telkinius - tai jų projekto Aqualangas.lt dalis.

Į nardymo pramogą Vilniaus meras Artūras Zuokas kiek vėlavo ir atskubėjo kalbėdamas telefonu. Jis skubiai persirengė ir užsidėjęs nardymo įrangą, pūkštelėjo į Neries srovę.

Meras kartu su instruktoriumi įšoko į upę ties laivu „Barža“, o nardymą baigė nuplaukę iki upės vingio beveik ties Geležinio vilko tiltu.

Atrado vienintelę padangą

Grįžęs į laivą-barą „Barža“ A. Zuokas tikino, jog upės dugnas - labai švarus.

„Aišku, čia labai didelė srovė. Aš pirmą kartą nardžiau upėje. Tai kai nusileidi srovė tave neša kaip autostradoj – labai didelis greitis. O šiaip dugnas švarus, gražus, labai daug gražių akmenukų. Malonu, kad išeini iš darbo, ir gali tiesiai eiti nardyti“, - žvaliai nusiteikęs kalbėjo po nėrimo Vilniaus meras.

Jis pripažino, jog smulkias šiukšles tolyn greičiausiai nuneša stipri upės srovė. Narai rado vieną didelę padangą, tačiau ji buvo stipriai „įaugusi“ į upės dugną.

Artūras Zuokas prisipažino, jog prieš porą metų yra nardęs Galvės ir Molėtų rajone esančiuose ežeruose. Pasiskaitęs apie įspūdingas vietas po vandeniu, kur galima pamatyti net nuskendusių senųjų miestų, jis žadėjo atnaujinti šį pomėgį.

„Žinoma, čia irgi buvome radę kunigaikščio Gedimino žirgo pasagas. Bet be Kultūros paveldo departamento suderinimo nenorėjome liesti. Pasikviesime direktorę ir nersime kartu pažiūrėti“, - juokavo meras.

Žurnalistai pasinaudojo proga paklausti, ar įsitikinęs Neries upės švara meras ketina praplėsti čia įrengtas poilsio zonas.

„Yra planai šią vietą tvarkyti ir padaryti normalų pliažą, kur būtų smėlis ir galimybė tikrai neišeinant iš miesto centro ir pasimaudyti ir pasideginti, ir pasportuoti. Tokie yra planai ir šiuo metu rengiami projektai. Iš kitos Europos sąjungos finansavimo perspektyvos tikimės gauti finansavimą“, - dėstė Vilniaus meras.