Gamyklos operatorės „Energesman“ vadovas Donatas Majus teigia, kad jos teritorijoje saugoma apie 15 tūkst. tonų energetinę vertę turinčių atliekų - kietojo kuro.

„Tos saugojimo ribos senka ir artimiausiu metu gali tekti sumažinti atliekų rūšiavimo pajėgumus iki 10 procentų“, - BNS sakė D.Majus.

Anot jo, Klaipėdoje esanti bendrovės „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė nebegali sudeginti daugiau atliekų, o Vilniuje ir Kaune dar nėra pastatytos energetikos holdingo „Lietuvos energija“ plėtojamos kogeneracinės elektrinės, kurios irgi degins atliekas.

D.Majus kalbėjo, kad reikėtų surasti vietą, kur būtų galima saugoti kuro atsargas, nes jų į sąvartynus vežti negalima.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius BNS sakė, jog ministerija ruošia kietojo kuro laikymo taisyklių pakeitimus, kad būtų galima atsargas pervežti į kitą saugojimo vietą ir laikyti, kol bus pastatytos kogeneracinės elektrinės.

„Aš manau, kad šioje situacijoje, ko gero, bus pateiktas sprendimas, kad jie galėtų susitvarkyti su tuo kietuoju kuru kitose vietose. Yra numatytos vietos, bet dar nenorėčiau jų sukonkretinti. Kuras būtų laikinai saugomas, kol atsirastų galimybė jį sudeginti“, - kalbėjo A.Genevičius.

Anot jo, taisyklių pakeitimui ministro įsakymu turėtų būti patvirtinti kitos savaitės pradžioje.

Vilniaus termofikacinę elektrinę „Lietuvos energija“ statys šalia „Energesman“ atliekų rūšiavimo gamyklos, o kartu su „Fortum Heat Lietuva“ - ir Kaune.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 10 atliekų rūšiavimo gamyklų: dvi Kaune ir po vieną - Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Telšiuose ir Tauragėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)