Ši žinia, kaip rodo aplinkos apsaugos inspektorių pranešimai, pasiekė dar ne visus žvejus. Jie turi žinoti, kad šiuo metu, iki spalio 15 d., žvejo mėgėjo bilietas nesuteikia teisės gaudyti, tarkime, lydekas Neryje. Vietoje jo su savimi reikia turėti žvejo mėgėjo kortelę.

Ši kortelė išduodama vienai dienai. Ji kainuoja 10 Lt ir suteikia teisę sugauti vieną šlakį arba lašišą vienoje limituotos žvejybos sąlygose nurodytoje upėje ar jos atkarpoje.Žvejo mėgėjo kortelę galima įsigyti naudojantis elektronine Aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS) arba loterijos „Perlas“ terminaluose.
Citata
Pažeidėjas turi atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Už vieną neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks sumokėti daugiau kaip du tūkstančius litų. Jeigu ši žuvis neteisėtai sugaunama ichtiologiniame draustinyje - daugiau kaip 6 tūkst. litų.

Nemokamą žvejybos teisę turintieji asmenys nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d.gali žvejoti tik tais įrankiais ir masalais, kurie nenaudojami plėšriosioms ir lašišinėms žuvims, o atsitiktinai užkibus lašišai ar šlakiui, privalo nedelsdami juos paleisti.

Upių ruožai, kuriuose draudžiama žvejoti nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. neturint žvejo mėgėjo kortelės:

Neris - visa Lietuvos teritorijoje esanti upė
Žeimena -  nuo žiočių iki Lakajos žiočių
Vilnia - nuo žiočių iki Rokantiškių užtvankos
Šventoji - nuo žiočių iki tilto kelyje Kavarskas–Kurkliai  ir nuo Kavarsko užtvankos iki Virintos žiočių
Siesartis - nuo žiočių iki Želvos–Balninkų tilto
Širvinta  - nuo žiočių iki Liukonių tilto
Dubysa - nuo žiočių iki Lyduvėnų tilto
Jūra - nuo žiočių iki Tauragės „Versmės“ gimnazijos
Minija - nuo Lankupių iki Salanto žiočių
Veiviržas - nuo žiočių iki kelio Veiviržėnai–Švėkšna tilto 

Akmena–Danė - nuo Liepų gatvės tęsinio tilto iki Kretingos malūno patvankos
Šventoji (pajūrio) - nuo žiočių iki Laukžemės malūno užtvankos
Lašišų žvejyba Neryje pire Žaliojo tilto

Žvejoti - tik dieną ir tik dičkes

Tose upių vietose, kurios nėra organizuojama lašišų ir šlakių žvejyba (neišduodamos žvejo mėgėjo kortelės), nemokamą žvejybos teisę turintys asmenys be jokio žvejybos leidimo, o kiti žvejai – su žvejo mėgėjo bilietu gali žvejoti visais mėgėjų žvejybos įrankiais ir masalais, tačiau užkibusias lašišas ar šlakius turi nedelsiant paleisti.

Žvejoti lašišas ir šlakius leidžiama tik šviesiu paros metu – nuo saulės patekėjimo iki laidosir tik didesnes kaip 65 cm ilgio žuvis. Draudžiama žvejoti arčiau kaip 100 m žemiau užtvankų ir žuvitakių. Per vieną žvejybą galima sugauti tik vieną lašišą ar šlakį.

Žvejybos vietoje privalu turėti žvejo mėgėjo kortelę (net ir įsigytą per ALIS). Sugavus lašišą ar šlakį, ne vėliau kaip per 5 minutes šios kortelės nurodytoje vietoje turi būti nuplėšiama jos dalis. Nuplėšta žvejo mėgėjo kortelė teisės žvejoti nesuteikia.
Lašiša

Sugavus lašišą ar šlakį per 10 dienų privaloma el. paštu info@am.lt arba faksu  8 (5) 2662 707 pateikti ataskaitą. Ataskaitos formą galima rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje. Jeigu žvejo mėgėjo kortelė įsigyta per ALIS – ataskaita teikiama ALIS.

Bus baudžiami ir nelegaliai vežantys lašišas

Gabenant sugautą lašišą ar šlakį, privaloma turėti jų teisėtą įsigijimą patvirtinantį dokumentą – žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai. Draudžiama prekiauti sužvejotomis lašišomis ar šlakiais.
Už lašišos ar šlakio sugavimą be žvejo mėgėjo kortelės gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 25 Lt iki 200 Lt su pažeidimo padarymo įrankių (pvz., spiningo) ir priemonių (pvz., valties) konfiskavimu ar be jo.

Už lašišos ar šlakio sugavimą draudžiamais žvejybos įrankiais (pvz., tinklu, žeberklu ar pan.) numatyta bauda nuo 400 iki 1000 litų.
Taip pat pažeidėjas turi atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Už vieną neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks sumokėti daugiau kaip du tūkstančius litų. Jeigu ši žuvis neteisėtai sugaunama ichtiologiniame draustinyje ar rezervate, taikomas trigubas padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinis įkainis – už lašišą tektų sumokėti daugiau kaip 6 tūkst. litų.