Į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles gyventojai atliekas gali vežti nemokamai. Čia galima vežti ne tik senus baldus – lovas, spintas, stalus, komodas, bet ir langus, dviračius, kilimus, radiatorius, automobilines kėdutės, naudotas padangas, vežimėlius ir kitas buityje susidarančias didelių matmenų atliekas.

Šiose aikštelėse taip pat priimamos buityje susidarančios pavojingos atliekos, plastikas, stiklas, metalas, statybinės atliekos ir kt.

Taip pat yra aikštelės, kurios priima žaliąsias atliekas, mat jų negalima mesti į komunalinėms atliekoms skirtą konteinerį.

Prieš veždami atliekas į artimiausią aikštelę, gyventojai turėtų pasitikrinti, kokios atliekos priimamos būtent toje aikštelėje. Regionuose ir savivaldybėse veikiančių aikštelių adresus, kontaktinę informaciją, rasite PRIEDE. Kai kurių primamų atliekų kiekiai yra ribojami. Kiekviena savivaldybė nustato savo aikštelėje priimamų atliekų kiekius. Prieš atvykdami įdėmiai perskaitykite tos savivaldybės teikiamą informaciją.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento specialistai primena, kad didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimą ir šių atliekų surinkimą organizuoja savivaldybės. Jos taip pat turi užtikrinti, kad didelių gabaritų atliekos būtų surenkamos iš gyventojų ne rečiau kaip 2 kartus per metus.

Aplinkos ministerijos duomenimis, kartais pasitaiko atvejų, kai didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės atsisako priimti gyventojų atvežtas atliekas. Tokiu atveju gyventojams rekomenduojama kreiptis į savivaldybę.

Priimtos į didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelę didžiosios atliekos – seni baldai, langai, durys, dviračiai - išardomi į atskiras frakcijas, kurios patalpinamos į atskirus konteinerius. Minkšta baldų dalis ir lakuotas, dažytas medis šalinami sąvartyne, švari mediena vežama kompostavimui į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, metalo laužas perduodamas superkančioms įmonėms. Pavojingos atliekos laikinai saugomos specialiose talpose pavojingų atliekų punkte perduodamos pavojingų atliekų tvarkytojams. Antrinės žaliavos perduodamos antrinių žaliavų perdirbėjams. Surinktos naudotos elektros ir elektronikos įrangos atliekos atiduodamos saugiam perdirbimui. Naudotos padangos perduodamos perdirbėjams.