Palankiai į jūrų vėjo jėgaines dažniau žvelgia vyrai (57 proc. vyrų pritartų jūrų vėjo jėgainių plėtojimui), didmiesčių gyventojai (59 proc. pritartų jūrų vėjo jėgainių plėtojimui), turintys aukštąjį išsimokslinimą respondentai. Kaip dažniausią tokio savo požiūrio priežastį respondentai nurodė šios energijos pigumą ir ekonominį naudingumą (29 proc. respondentų), ekologiškumą ir tai, kad ji neteršia gamtos (24 proc.) bei jūrų vėjo energijos saugumą, lyginant su kitomis energijos gamybos rūšimis (20 proc.). 
Saulius Pikšrys
Jūrose statomos vėjo jėgainės ne tik netrukdo gyventojams ir gali pagaminti daugiau elektros. Dėl galimybės vandenyje statyti išskirtinio dydžio jėgaines ir dėl žymiai stipresnio jūrų vėjo būtent ši energetikos sritis turi potencialo.

Penktadalis, arba 20 proc. apklausos respondentų, nurodė jūrų vėjo energijos plėtojimui Lietuvoje nei pritariantys, nei nepritariantys ir 18 proc. išvis neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Jūrų vėjo jėgainės Lietuvos gyventojams patrauklesnės nei sausumos

Apklausos duomenimis, jūrų vėjo energija pagal patrauklumą Lietuvos piliečiams jau lenkia sausumos vėjo energiją. Paprašius pasirinkti vieną iš atsinaujinančių išteklių energijos rūšių, kurios plėtojimas Lietuvoje jiems būtų labiausiai priimtinas, jūrų vėjo jėgaines rinkosi 23 proc. apklaustųjų, o statomas sausumoje – 15 proc. Taip pat 23 proc. pasirinko hidroelektrines, o 20 proc. – saulės energiją. Likę apklaustieji nuomonės neturėjo. Labiausiai būtent už jūrų vėjo energetikos plėtojimą pasisakė gyventojai, gaunantys didesnes negu 2500 litų pajamas, taip pat didmiesčių gyventojai.

„Nors Lietuvoje jūrų vėjo jėgainės dar nėra statomos, tačiau pasaulyje ši tendencija pastebima jau kurį laiką. Jūrose statomos vėjo jėgainės ne tik netrukdo gyventojams ir gali pagaminti daugiau elektros. Dėl galimybės vandenyje statyti išskirtinio dydžio jėgaines ir dėl žymiai stipresnio jūrų vėjo būtent ši energetikos sritis turi potencialo pasiūlyti ypač didelius elektros kiekius už konkurencingą lygininant su kitoms elektros rūšimis kainą“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Saulius Pikšrys.

„Baltijos tyrimai“ Lietuvos gyventojų apklausą atliko 2013 m. gruodžio 9-17 d. Iš viso apklausti 1010 15-74 metų Lietuvos gyventojų, gyvenantys 100 Lietuvoje vietovių.