Teršiama gamta

Aplinkos ministerijos Vandenų politikos skyriaus vedėjas Irmantas Valūnas pasakojo, kad viešose vietose automobilių plauti negalima. O savo kieme tai daryti galima tik tuomet, jei nenaudojamos cheminės priemonės.

„Plauti automobilius daugiabučių kiemuose, gatvėse, įvažiavimuose draudžia savivaldybių patvirtintos švaros ir tvarkos taisyklės. Kitokia situacija privačiuose kiemuose. Čia, jei neteršiama aplinka, (kitaip tariant, nenaudojami šampūnai, kitos priemonės), automobilį galima nusiplauti. Tos visos plovimo priemonės gali užteršti gruntą, pasiekti gruntinius vandenis, o jei plaunama arti vandens telkinio, nutekėti į jį. Bet kur turėtumėme stengtis neišleisti teršalų į aplinką“, - sakė I. Valūnas.
Už ne vietoje plaunamą automobilį atsakomybė numatyta ATPK 161 straipsnyje, kuris skelbia, kad tokiu atveju gresia įspėjimas arba bauda iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų. Anot savivaldybės atstovo, 2013 metais už tokius pažeidimus sankcijos buvo taikytos septyniems asmenims, 2014 metais – aštuoniems asmenims, 2015 metais iki dabar - dviems asmenims.
Citata

Anot Aplinkos ministerijos atstovo, naudojant tik vandenį žala aplinkai nedaroma. Tačiau jis vis tiek ragino geriau rinktis mokamas automobilių plovyklas.

„Jei plaunama su kokiomis nors stipriomis priemonėmis, tuomet žala aplinkai tikrai yra; jei tik su vandeniu – tuomet tai yra tiesiog formalus savivaldybės tarybos nustatytų taisyklių pažeidimas. Bet juk miesto teritorijoje tikrai yra plovyklų, kur galima nusiplauti automobilį pagal visus reikalavimus“, - kalbėjo I. Valūnas.

Visgi naudojant chemiją automobilių negalima plauti ir gamtoje. O net ir be jos to negalima daryti vandens telkinių pakrantės apsaugos juostoje. Jei automobilį švarinsite nuo vandens telkinio nepalikę atitinkamo atstumo, tuomet galite turėti reikalų su aplinkosaugininkais.

Taip pat reikėtų vengti ir automobilių remonto gamtoje ar miesto teritorijoje: „Gamtoje automobilį reikėtų remontuoti tada, kai tai yra būtina ir jei darbų metu į aplinką nepateks teršalų. Sunkiai
įsivaizduoju atvejį, kad specialiai remontui automobiliu būtų atvažiuojama į pamiškę. Automobilį galima taisyti savo teritorijoje – individualiame kieme, garaže. Pagrindinis reikalavimas – remonto metu neteršti aplinkos. Savo teritorijoje remontuojant automobilį žmogus turi užtikrinti, kad jokie skysčiai nepatektų į aplinką ir neterštų grunto bei vandenų“, - kalbėjo I. Valūnas.

Pasak pašnekovo, labai sudėtinga pagauti tokius pažeidėjus „nusikaltimo vietoje“. Praktiškai tai įmanoma tik tuomet, jei pažeidimą laiku užfiksuoja kaimynas, yra liudininkų.

Automobilius savo kiemuose plaunančius ar remontuojančius gyventojus baudžia savivaldybių Viešosios tvarkos skyrių pareigūnai.

Baudos nemažos

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Budėtojų poskyrio vedėjas Darius Mitrofanovas įspėjo apie baudas.

„Pagal Vilniaus Tvarkymo ir švaros taisykles, draudžiama plauti transporto priemones gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose, dulkinti, purtyti kilimėlius ar kitaip valyti transporto priemones ar atskiras jų dalis, mechanizmus“, - teigė specialistas.
Mieste automobilį plauti draudžiama

Už minėtus pažeidimus atsakomybė numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnyje, kuris skelbia, kad gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.

Anot savivaldybės atstovo, 2013 metais už tokius pažeidimus sankcijos buvo taikytos septyniems asmenims, 2014 metais – aštuoniems asmenims, 2015 metais iki dabar - dviems asmenims.

„Kaip matyti iš statistikos, didžioji dalis vilniečių paiso taisyklių ir automobilius plauna specialiai tam skirtose plovyklose. Be abejo, pilietiškų vilniečių pagalba mums labai padeda. Kartais prireikia ir jų parodymų aiškinantis pažeidimus“, - sakė D. Mitrofanovas.

Visgi jis ramino, kad taisyklėse nėra numatytas draudimas pakeisti sugadintą ar pažeistą automobilio ratą arba atlikti kitą smulkų remontą automobiliui sugedus. Tačiau didesnių darbų reikėtų vengti: „Be abejo, didesnis automobilio remontas, susijęs su jo agregatuose esančiais eksploataciniais skysčiais, kai šiems išsiliejus jau teršiama aplinka, kiemuose ar gatvėse neturėtų būti atliekamas.“