Privalomasis nurodymas nutraukti bet kokių atliekų įvežimą į bendrovei priklausančią teritoriją Eirigalos k., Kauno rajone, įmonei duotas dar balandžio 2 d. po neplaninio aplinkosaugininkų patikrinimo. Nustatę, kad UAB „Jukneda“ priklausančiame pastate Eigirgalos k., Kauno rajone ir teritorijoje greta pastato, neteisėtai laikomas didelis kiekis pavojingų ir nepavojingų atliekų, Kauno RAAD pareigūnai ne tik įpareigojo įmonę nebe priimti atliekų, bet ir išvežti netinkamai sandėliuotas atliekas.

UAB „Jukneda“ išduotas Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimas suteikė teisę įmonei rinkti pavojingas atliekas visoje Lietuvoje ir laikyti jas adresu Ateities pl. 31E, Kaune.

Po aplinkosaugininkų patikrinimo birželio 10 d. nustatyta, kad atliekos neišvežtos iš teritorijos ir dalis talpų su pavojingomis atliekomis nesandarios – be uždengimo, atviros. Greta pastato esančios atliekų talpos prakiurusios, atliekos ištekėjusios ir teršia gruntą. Teritorijoje pastebėtas žemės plotas, į kurį pilamos skystos atliekos, taip pat šulinys, pripiltas baltos spalvos atliekų. Nustatyta, kad pavojingomis atliekomis užteršta apie 500 kv. m., teritorijoje laikoma 210 tonų skystų ir aktyvintos anglies pavojingų atliekų. Šios atliekos iki šiol neišvežtos ir privalomasis nurodymas neįvykdytas.
Kaune užfiksuota didžiulė tarša

Atlikus teritorijoje paimtų mėginių tyrimą paaiškėjo, kad gruntas užterštas sunkiaisiais metalais – alavu, chromu, cinku, švinu, variu. Ribinės vertės viršytos nuo kelių iki keliasdešimt kartų.

Patikrinus buhalterinės apskaitos dokumentus nustatyta, kad atliekų kiekiai, nurodyti UAB „Jukneda“ atliekų tvarkymo apskaitos žurnaluose, nesutampa su buhalterinių pirkimo-pardavimo dokumentų duomenimis. UAB „Jukneda“ nepateikė 126,929 t pavojingų atliekų sutvarkymą (perdavimą kitam atliekų tvarkytojui) įrodančių dokumentų. Šios pavojingos atliekos galimai išpiltos į aplinką.

Pagal dokumentus UAB „Jukneda“ laikomų atliekų kiekis turėtų būti 834,589 t, tačiau sandėliuose Ateities pl. 31 E, Kaune, ir Eigirgalos k., Kauno rajone, rasta apie 340 t atliekų. UAB „Jukneda“ vykdė atliekų vežimo, surinkimo veiklą, tačiau nepateikė 495 t atliekų sutvarkymą (perdavimą kitam atliekų tvarkytojui) įrodančių dokumentų.
Kaune užfiksuota didžiulė tarša

Dėl nustatytų pažeidimų birželio pabaigoje panaikinta bendrovei išduota licencija. Apie neteisėtai sandėliuojamus didelius kiekius atliekų aplinkosaugininkai informavo Kauno apskrities valstybinę mokesčių inspekciją, Kauno apskrities priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir Kauno rajono savivaldybės administraciją.

Birželio pabaigoje Kauno RAAD kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl UAB „Jukneda“. Siekiant įvertinti taršos mastą ir neigiamą poveikį aplinkai, savaitės pradžioje Kauno RAAD kreipėsi į Lietuvos geologijos tarnybą ir UAB „Grota“ dėl ekogeologinių tyrimų atlikimo.