2011 m. spalio 20 d. uždarytame Kariotiškių sąvartyne įvyko avarija. Iš sąvartyno dumblo rezervuaro įvyko nuotėkis ir į aplinką - šalia esantį mišką - pateko didelis kiekis teršalų. Praėjus metams jau baigiasi teismų maratonas. Trakų rajono apylinkės teismas nusprendė, kad dumblo kaupyklos statybų vadovui skirta 4000 Lt bauda yra pagrįsta ir lieka galioti.

Avarija įvyko plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento specialistų skaičiavimais, į aplinką pateko apie 2000 tonų dumblo. Jo gylis minėtame miške svyravo nuo 15 iki 40 centimetrų.

"Galiu užtikrinti, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, kaltieji privalės ją atlyginti. Sieksiu ir asmeninės už avariją atsakingų žmonių atsakomybės, nes jei vienas kartas - tik atsitiktinumas, du kartai - jau sistema. Tokių veiksmų neketinu toleruoti, kaltieji turi atsakyti visu įmanomu griežtumu", - anuomet GRYNAS.lt teigė ministras G. Kazlauskas.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nurodė ištirti ne tik pačios avarijos aplinkybes, tačiau įvertinti priimtus techninius sprendimus tvarkant sąvartyno kaupą. Nurodyta įvertinti ir tai, ar tinkamai buvo atliekama techninė priežiūra. Tai aiškinsis Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

2012 m. balandžio 16 d. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos priėmė nutarimą administracinio teisės pažeidimo byloje ir nurodė, kad dumblo kaupyklos statybų vadovas A. K. pripažintas kaltu padaręs administracinį teisės pažeidimą. Jam buvo skirta 4000 Lt bauda, kadangi vykdydamas statinio - Kariotiškių nuotekų dumblo kaupyklos statybos techninės priežiūros vadovo pareigas, nesilaikė normatyvinio statybos techninio dokumento privalomo reikalavimo tikrinti, kad statybos darbai būtų atliekami pagal techninį projektą, dėl ko ir įvyko Kariotiškių nuotekų dumblo kaupyklos avarija.

A.K. su nutarimu nesutiko, nurodė, kad jis yra neteisėtas ir nepagrįstas.

Trakų rajono apylinkės teismas, patikrinęs byloje esančius įrodymus, teismo posėdžio metu išklausęs A.K., institucijos, surašiusios nutarimą, liudytojų paaiškinimus padarė išvadą, jog statybų vadovas nubaustas pagrįstai ir teisėtai.

Teismas įvertinęs tai, kad administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens atsakomybę lengvinančių aplinkybių nėra, o jo atsakomybę sunkina ta aplinkybė, jog dėl 2011 m. spalio 20 d. įvykusios avarijos patirti dideli nuostoliai bei atsižvelgdamas į administracinės nuobaudos skyrimo taisykles, konstatavo, jog apeliantui už padarytą teisės pažeidimą pagrįstai ir teisėtai paskirta bauda arčiau maksimalios įstatymo numatytos ribos.

Teismo priimta nutartis per dvidešimt dienų gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.