Galbūt miško kirtimai ne tokia prabangos veikla, kaip prekyba deimantais ar narkotikais, bet naujausi tyrimai rodo, kad už beveik 90 proc. nelegalių atogrąžų miškų kirtimų atsakingos organizuoto nusikalstamumo grupuotės. Jos taip pat valdo ir apie 30 proc. tarptautinės medienos prekybos rinkos, rašo newscientist.com.

Daug metų aplinkosaugos organizacijos ir pareigūnai manė, kad nelegalių kirtimų mastai pasaulyje mažėja, bet tai gali būti netiesa. Jungtinių Tautų Aplinkosaugos programos pareigūnas Christianas Nellemanas teigia, kad ilgai buvo žiūrima ne ten kur reikia. Pasirodo, kad nusikalstamos grupuotės gabiai slėpė tikruosius prekybos mastus ir neužtenka stebėti importo ir eksporto oficialius kiekius, nes medienos prekyboje vyrauja panašios informacijos slėpimo metodikos, kaip ir narkotikų rinkoje. Dokumentai nuolat klastojami, nedeklaruojami kroviniai, vyksta daug papirkinėjimų, nenurodoma medienos kilmės šalis ir t.t.

Tarptautiniai nusikaltėlių sindikatai jau seniai meistriškai naudojasi advokatų ir kitų ekspertų pagalba savo nešvariems reikalams. Jų padėjėjai paprastai susižavi lengvu ir dideliu atlyginimu. Blogiausia tai, kad nelegali medienos prekyba traktuojama ne toks baisus nusikaltimas, kaip prekyba narkotikais, dramblio kaulu ar pan.

„Mus šokiravo skaičiai. Pavyzdžiui, įvertinę visus įtartinus krovinius ir dokumentus apskaičiavome, kad 2008 m. Indonezija eksportavo 18,6 mln. kub. m daugiau nei 2000 m., nors oficialūs duomenys rodė visai ką kitą. Ilgai manėme, kad prekybos mastai mažėja, o pasirodo visi skaičiai mafijos narių buvo kruopščiai slepiami“, - pasakojo C. Nellemanas.

Ką galima dėl to padaryti? Birželio mėnesį Interpolas įkūrė specialų skyrių, kuris padės kovoti su nelegalia medienos prekyba. Policijos pareigūnai jau dabar pradėjo sekti ir analizuoti medienos prekybos kelius. Interpolo duomenimis, nelegalios prekybos mediena mastai sparčiai auga, be to, tuo užsiimančios nusikalstamos grupuotės paprastai verčiasi ir kita nelegalia veikla.