Pristatant SGD terminalą buvo informuota, kad įgyvendinant šio terminalo projektą buvo atlikti visi vertinimai – strateginis pasekmių aplinkai, poveikio aplinkai ir poveikio nacionaliniam parkui vertinimas. Konstatuota, kad poveikio aplinkai nėra, o pats terminalas nepatenka nei į Pasaulio paveldo teritoriją – Kuršių neriją, nei į jos buferinę apsaugos zoną.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pateikė visą ekspertą dominančią informaciją apie išorinio uosto projektą. Kol kas nėra priimta jokių sprendimų dėl šio uosto, jie bus priimti tik atlikus išsamius tyrimus, o galutinai bus nuspręsta įvertinus visus gamtosauginius ir poveikio nacionaliniam parkui aspektus. Per susitikimą buvo pažymėta, kad uosto teritorija nesiriboja su UNESCO saugoma teritorija, todėl poveikio pastarajai nebus ir šis klausimas nepriskirtinas UNESCO tyrimo objektui.

Šiandien UNESCO misijos ekspertas susitinka su Klaipėdos ir Neringos savivaldybių, visuomeninių ir gamtosauginių organizacijų, taip pat Rusijos Federacijos nacionalinio parko „Kuršskaja kosa“ atstovais.

Per UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesiją praėjusį birželį buvo atkreiptas dėmesys į netoli Kuršių nerijos vykdomus projektus – SGD terminalą, išorinį jūrų uostą ir tiltą į Neringą. Šis UNESCO Pasaulio paveldo komiteto deleguoto eksperto atvykimas – gera galimybė vietoje supažindinti su minėtais projektais ir išsamiai atsakyti į visus keliamus klausimus.

UNESCO (angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija, įkurta Jungtinėse Tautose 1945 metais, siekiant skatinti bendradarbiavimą tarp skirtingų tautų švietimo, mokslo, kultūros ir komunikacijų srityse. Svarbi UNESCO misija – palaikyti pasaulio paveldo sąrašą. Šiame sąraše įtrauktos svarbios istorinės ar gamtinės vietos, kurių išsaugojimas yra svarbus visam pasauliui.

UNESCO priklauso daugiau nei 200 valstybių. Būstinė įsikūrusi Paryžiuje (Prancūzija), o mokslines, mokymo, kultūros programas bei mainus vykdo 60 vietinių biurų visame pasaulyje. Lietuva į UNESCO įstojo 1991 m. spalio 7 dieną.