„Ūkininkus bene galima laikyti pirmaisiais perdirbėjais, nes dar XVI a. jie atliekų purvą naudojo kaip trąšas savo laukams, o neturtingi žmonės iš kaulų gamindavo žvakes. Šiuo metu žemės ūkio technologijos pasikeitė, tačiau rūšiavimo poreikis vis tiek išlieka. Teikdami paslaugas ūkininkams stengiamės palengvinti jų dalią ir prisidėti prie sėkmingo ūkio vystymo“, - pasakoja vienos didžiausių šalyje atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ Kauno regiono padalinio vadovė Bena Razbadauskienė.

Žemės ūkio bendrovėse susidaro pavojingų, perdirbti tinkamų, bioskaidžių ir komunalinių atliekų. Tarptautinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi...2013“ pranešimą skaičiusi B. Razbadauskienė pastebėjo, kad žemės ūkio bendrovėse susidaro itin daug perdirbti tinkamų atliekų: šienainio plėvelės, PP/PET juostos, polipropileninių maišų, agroplėvelės, LDPE/HDPE atliekų, popieriaus ir stiklo.

„Atliekoms suirti sąvartyne reikia daug laiko: popieriui – 2 metų, konservų dėžutėms – 90 metų, plastikui – nuo 200 iki 500 metų, o stiklui– net 900 metų. Be to, gaminat produktus iš perdirbamų atliekų taupomi gamtos ištekliai. Vidutiniškai 16 proc. plataus vartojimo prekių kainos sudaro su įpakavimu ar jo gamyba susiję kaštai.Taigi atliekų perdirbimas yra būtinas, nes taip ne tik mažinamas atliekų patekimas į sąvartynus, bet ir gamybos kaštai, o kartu ir kaina“, - pasakoja B. Razbadauskienė.

Perdirbimui ruošiamas atliekas rekomenduojama sandėliuoti uždarose patalpose ar uždengtas polietileno plėvele, kaupti polietileno ar polipropileno maišuose, supresuoti į ryšulius arba sandėliuoti naudojant atliekų tvarkytojo įrangą. Tai padėtų išvengti šieno, žolės, žemės ar kitų priemaišų patekimo į antrines žaliavas. Užterštumas neturėtų būti didesnis nei 2 proc.

B. Razbadauskienės teigimu, viena pagrindinių atliekų tvarkymo klaidų, kurias daro ūkininkai, ir yra netinkamas sandėliavimas ir dėl to atsirandantis atliekų užterštumas. Be to, kartais perdirbti tinkamos atliekos maišomos su pavojingomis atliekomis, pasirenkami dideli atstumai tarp atliekų sandėliavimo vietų, o privažiavimai prie atliekų paėmimo vietų neužtikrinami. Dėl to ūkininkai skatinami atliekas sandėliuoti vienoje vietoje.

„Dažnai tenka vežti itin mažus atliekų kiekius. Derindami paslaugų teikimo sąlygas į atliekų išvežimą ūkininkams siūlome žiūrėti lanksčiai, tai yra antrines žaliavas vežti ne tik pagal iš anksto suderintą grafiką, bet ir pagal poreikius“, - teigia B. Razbadauskienė.

Be to, į „Ekonovus“ bazes atliekas gali pristatyti ir patys ūkininkai.

Ūkininkai dėl paslaugų teikimo ar antrinių žaliavų pardavimo prašome kreiptis šiais kontaktais:

Klientų aptarnavimo skyrius:
Mob. Tel. 861602770
El.paštas: kaunas@ekonovus.lt