Šį atvejį drąsiai galima pavadinti statybų stebuklu. Pačioje miesto širdyje, Liejyklos g. 4B-24, Prezidentūros pašonėje, savavališkai pradėjo dygti naujas statinys. Griežtai saugomoje zonoje jau beveik pastatytas namas be jokių statybą leidžiančių dokumentų. O kontrolės funkciją vykdančios institucijos įžūliems statytojams negalėjo padaryti visiškai nieko.

Jokių leidimų nėra

Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad šis statinys yra nelegalus ir dėl leidimų į ją nebuvo kreiptasi.

„Jokių leidimų šiam statiniui nėra išduota ir niekas dėl leidimo į savivaldybę nesikeitė“, - patikino Vilniaus miesto savivaldybės Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė.

Statybos buvo stabdytos kelis kartus

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas teigė, kad šis objektas inspektoriams yra puikiai žinomas, statybos buvo stabdytos jau kelis kartus, tačiau departamento rankos esą surištos.

„Tą objektą mes gerai žinome. Jau du kartus stabdėme statybą ir perdavėme Statybos inspekcijai, iš jos gavome pranešimus, kad tai yra neteisėta statyba, surašyti aktai. Vėl važiuosime į vietą ir jeigu ten vyksta statyba, ją stabdysime, galbūt ir su policija. Bet toliau vėl mūsų rankos surištos, vėl turėsime kreiptis į Statybos inspekciją“, - teigė V. Karčiauskas.

Pasak pašnekovo, šis atvejis yra labai įžūlus: „Aš tiesiog stebiuosi, kokia nepagarba Lietuvos respublikos įstatymams yra demonstruojama.“

Teismas leido įteisinti

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė pakomentavo, kad savavališkos statybos buvo pastebėtos jau seniai, bet viską pakeitė teismas.

„Inspekcija yra nustačiusi savavališką statybą ir 2014 balandžio 22 d. surašiusi Liejyklos g. 4B-24 buto savininkei savavališkos statybos aktą dėl gyvenamojo buto (tokiu pavadinimu Registrų centre įregistruotas šis statinys) rekonstrukcijos be statybą leidžiančio dokumento ir privalomąjį nurodymą pašalinti padarinius. Statytoja apskundė savavališkos statybos aktą ir privalomąjį nurodymą teismui“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Pasak jos, teismas panaikino Inspekcijos Vilniaus skyriaus privalomąjį nurodymą pašalinti statybos padarinius. Ir skyrė laiko gauti leidimą. Tačiau tai nesuteikia teisės tęsti statybų. Nepaisant to, darbai vyksta kaip vykę. Statybas vykdo privatus asmuo.

„Teismas nustatė kitus įpareigojimus statytojai, t.y. parengti projektinę dokumentaciją, gauti statybą leidžiantį dokumentą, o negavus, pašalinti savavališkos statybos padarinius. Statytojos prašymu teismas pratęsė sprendimo įvykdymo terminą iki 2016 m. rugsėjo. Statytoja yra iškviesta atvykti į Inspekcijos Vilniaus skyrių dėl administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo už teisėtų statybos valstybinės priežiūros pareigūnų nurodymų (netęsti sustabdytos rekonstrukcijos darbų) nevykdymą.“

Buto savininkė mano įstatymo nepažeidusi

Valstybinės institucijos nesutiko nurodyti Liejyklos g. 4B-24 buto savininko. Vis dėlto pasirodžius tekstui į redakciją kreipėsi pati savininkė Kamilė Klionovskytė ir raštu pateikė savo komentarą.

Anot jos, tai nėra naujos statybos. Moters teigimu, ji tiesiog remontuoja savo butą: „Noriu atkreipti visų dėmesį, kad šis atvejis nėra nauja statyba. Tai yra seno tribučio dviejų aukštų pastato remontas, kuris atliekamas prieš tai atlikus archiologinius tyrimus su visais reikiamais LR Kultūros paveldo departamento išduotais leidimais, taip pat atlikus istorinius tyrimus, pripažinus statinį avariniu, pasitvirtinus prieš projektinius pasiūlymus, kurie taip pat buvo suderinti su LR Kultūros paveldo departamentu. O galiojantys Lietuvos Respublikos teisės aktai leidžia remontuoti avarinį pastatą suderintų priešprojektinių pasiūlymų apimtyje."

Paulius Saudargas: VTPSI trūksta principingumo

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas, paprašytas įvertinti situaciją, teigė, kad pasigenda principingo VTPSI požiūrio į nelegalias statybas. O šis atvejis, anot jo, įrodo, kad statytojai vis įžūlėja.

Paulius Saudargas

„Yra kelios medalio pusės. Visų pirma, svarbu, kaip laiku pastebi tie, kurie turi kontroliuoti: Statybų inspekcija, jeigu kalbant apie senamiestį, ir Kultūros paveldo departamentas. Jie turi žiūrėti ir tai pamatyti laiku. Aš pastebiu sisteminę problemą: viso to viršuje yra Aplinkos ministerija. Jos principingos laikysenos šiuo klausimu nėra. Laikysena yra labai skysta. Pats ministras dažnai nuolaidžiauja statybininkams. Tuomet ir institucijos žiūri neprincipingai, nes tokį pavyzdį mato“, - kalbėjo P. Saudargas.

Pasak Seimo nario, tokie pavyzdžiai įrodo, kad nelegalių statybų nemažėja, o priešingai – statytojai tik įžūlėja. Ir jis netiki oficialia VTPSI statistika, kuri rodo, kad neva nelegalių statinių Lietuvoje mažėja: „Matyt, kad geriausios vietos jau užstatytos ir norint pastatyti gerą objektą, reikia kažkaip gudrauti, nes geriausios vietos jau išgraibstytos. Ką reiškia, kai kalbama, kad nelegalių statybų sumažėjo? Jeigu jie vėliau legalizuojasi, tai nebesiskaito kaip nelegali statyba, o yra palaida bala, kai statytojai pirmiausia statosi, vėliau legalizuojasi. Vėliau, kai žiūrima į bendrą statistiką, sakoma, kad tų, kuriuos nubaudėme ir turėjome nugriauti, yra mažai. Be to, ir teismai ne visai principingai į tai žiūri.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.