„Mūsų prioritetas atsakingai vykdoma veikla, o tokiais tiksliniais reidais siekiame, kad sumažėtų aplinkos teršimas transporto priemonių atliekomis“, – sakė Šiaulių aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Valdas Glazauskis.

Iš viso aplinkosaugininkai suorganizavo ir atliko 6 tikslines išvykas Šiaulių, Kelmės ir Rietavo savivaldybių teritorijose.

Šiaulių mieste nustatyti du fiziniai ir vienas juridinis asmuo vykdantys neteisėtą ENTP veiklą. Po vieną neteisėtos ENTP demontavimo veiklos vykdytoją nustatyta Šiaulių ir Kelmės rajonuose.

Veiklos vykdytojai patraukti administracinėn atsakomybėn, jiems įteikti privalomieji nurodymai nutraukti neteisėta veiklą bei veiklos metus susidariusias atliekas perduoti atliekas tvarkančioms įmonėms.

Be to, aplinkosaugininkai vykdydami reidą Rietavo savivaldybėje nustatė asmenį, kuris vykdydamas transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą nepildė atliekų susidarymo apskaitos bei susidariusias pavojingas atliekas susidarymo vietoje laikė ilgiau nei 6 mėn.

„Primename, kad vadovaujantis Atliekų tvarkymo taisyklių 8 punktu, pavojingąsias atliekas šių atliekų susidarymo vietoje iki jų surinkimo galima laikinai laikyti ne ilgiau kaip šešis mėnesius, o nepavojingąsias atliekas – ne ilgiau kaip vienerius metus“, – priminė V. Glazauskis.

Asmeniui už šiuos pažeidimus surašyti du administracinio nusižengimo protokolai. Jam gresia bauda nuo 150 iki 560 eurų.

Atkreipiame dėmesį, nepaisant to, kad departamentas vykdo prevencines akcijas, kurių metu tikrinami asmenys užsiimantys automobilių remonto ar ardymo veikla, reidai organizuojami nuolatos. Be to primenama, kad pastebėjus pažeidimą nedelsiant skambintumėte 112.

Asmenims vykdantiems automobilių ardymo veiklą:

  • Primename, kad tais atvejais, kai dirbama lauke, svarbu užtikrinti, kad teršalai nesusigertų į žemės paviršių.
  • Būtina turėti oficialias sutartis su atliekų tvarkytojais, kuriems perduodamos susidariusios pavojingosios ir nepavojingosios atliekos.
  • Prieš priimant ardyti nebetinkamą naudoti automobilį, patikrinti „Regitroje“ skelbiamą informaciją, pvz., ar automobilis nėra įkeistas, areštuotas ir kt.


Autoservisams:

  • Autoservisų patalpos turi atitikti nustatytus reikalavimus, remonto dirbtuvėse turi būti priemonės, skirtos išsiliejusiems pavojingiems skysčiams neutralizuoti.
  • Atliekos turi būti tinkamai rūšiuojamos ir laikomos. Jų turi būti sukaupta ne per daug.
  • Pavojingąsias atliekas šių atliekų susidarymo vietoje iki jų surinkimo galima laikinai laikyti ne ilgiau kaip šešis mėnesius, o nepavojingąsias atliekas – ne ilgiau kaip vienerius metus.
  • Autoserviso savininkas turi būti sudaręs sutartis su teisėtais atliekų tvarkytojais.
  • Autoserviso savininkas, remontuojantis detales, darančias įtaką išmetamųjų dujų kokybei, turi turėti dujų matavimo prietaisą su galiojančiu valstybinės patikros sertifikatu.


Gresia baudos

Įmonės, kurių veikloje susidaro pavojingos ir nepavojingos atliekos (išskyrus tam tikras teisės aktuose numatytas išimtis), atliekų susidarymo apskaitą turi vesti Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS).

ENTP ardymo veikla neturint leidimo arba nesilaikant šiame leidime nustatytų sąlygų, fiziniams asmenims užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 300 iki 1700 eurų ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1150 eurų.

Juridiniams asmenims, vykdantiems ENTP ardymo veiklą be leidimo, numatyta bauda nuo 10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų.

ENTP ardymo veikla pažeidžiant leidimo sąlygas juridiniams asmenims užtraukia 1000–2000 eurų baudą.

Už atliekų tvarkymo pažeidimus fiziniams asmenims taikoma atsakomybė nuo įspėjimo iki 4100 eurų.

Juridiniams asmenims, perdavusiems pavojingas atliekas nelegaliems atliekų tvarkytojams, gresia bauda nuo 150 iki 55 tūkst. eurų, o atliekų apskaitos pažeidimai gali užtraukti baudą nuo 150 iki 1400 eurų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją