Nusipirkęs Biržų regioniniame parke valstybinio miško verslininkas užsimojo iš peties – iškirto daugiau ąžuolų nei leista.

Situaciją aiškinasi Valstybinės miškų tarnybos specialistai ir žada verslininką bausti. Šis tikina, esą persistengė samdyti miško kirtėjai, nors pats yra miško kirtimo įmonės savininkas, praneša „Panorama“.

Giraitėje šalia„ Viabaltika“ kelio, prie Raubonių kaimo vietoj šimtamečių ąžuolų dabar baltuoja tik kelmai. Nusipirkęs valstybinio miško verslininkas negailestingai iškirto daugiau ąžuolų negu buvo leista.

„Buvo leidimas duotas pagal miškotvarkos projektą, tik žmonės ne taip kirtimą įvykdė kaip turėjo būti įvykdytas. Pamatėm sudarkytą mišką, dabar skaičiuosime, kokia žala aplinkai padaryta, aišku, pinigais nematuojami tokie dalykai, ką šiandien pamatėm“, – sako privačių miškų inspektorius Saulius Tautežinininkas.

Verslininkas neneigia, kad ąžuolų iškirsta perdaug. Kupiškyje registruotos įmonės, teikiančios ir miško kirtimo paslaugas savininkas sako, kad mišką kirto ne savos, o kitos įmonės kirtėjai.

„Didelę jaučiu kaltę, atvažiavau, pamačiau, ką vyrai padarė, net išsigandau, kirtėjų klaida, o mano kaip savininko – turėjau prižiūrėti darbus“, – sako UAB „Rimkirta“ savininkas Rimantas Ragažinskas.

Valstybinės miškų tarnybos specialistai ąžuolų kirtimą vadina savavališku. Šią savaitę žada suskaičiuoti, kiek medienos iškirsta ir kokia žala padaryta aplinkai. Jei paaiškės, kad iškirsta iki šimto kubų daugiau nei leista – pažeidėjui gresia bauda nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų, jei per šimtą – bauda dar didesnė.

Nors miškus leidžiama kirsti nuo rugpjūčio pirmosios, pasak aplinkosaugininkų, jiems mažiausiai žalos būtų padaryta žiemą, nes ne taip niokojama miško paklotė.