Šiaulių miesto mero pavaduotojas Juras Andriukaitis sako, kad pvz. Kalniuko mikrorajone apie penktadalis namų savininkų nuotėkų tinklų nejungia prie centralizuotų. Manoma, kad dalis gyventojų, nuotėkas pila tiesiai į ežerą arba jos nuteka iš netvarkingų nuotėkų duobių.

Šiaulių savivaldybė sako, kad tokio gyventojų nevalyvumo netoleruos. Jau planuojamas komisijos reidas.

Suplanuota ir patikrinimų sistema- gyventojai, nuotekų sistemos nejungiantys prie centralizuotos turės įrodyti, kaip tvarko namų nuotėkas. Nepakaks parodyti vieno nuotekų išvežimo kvito.

Miesto mero pavaduotojas sako, kad šių vietovių tarša, tai skaudus smūgis tiek poilsį gamtoje mėgstantiems gyventojams, tiek turizmui, bet pačiai savivaldybei, investavusiai į poilsio ir reprezentacinę zoną ties Talkša ir planuojančiai ją paversti viena mieliausių miesto vietų. Čia jau sutvarkyta Frenkelio vila, stovi jau išgarsėjusi skulptūra „Lapė“, įrengtas paplūdimys vasaros poilsiui.

Netrukus žadama patikrinti ir Rėkyvos sodų gyventojų nuotėkų tinklus. Tiesa, čia centralizuotų nuotėkų trasų dar nėra, tačiau manoma, kad ne visi gyventojai turi tvarkingas nuotėkų surinkimų duobes, iš čia užterštas vanduo patenka į Talkšos ežerą.