Lietuvoje yra likę vos 40 didžiųjų apuokų, šie paukščiai įrašyti į raudonąją knygą. Šiemet dalis veislyne išaugintų apuokų išleisti Labanoro girios miško masyve, tikintis atkurti kažkada gyvavusią populiaciją. Tačiau prieš savaitę vienas apuokas rastas Švenčionėliuose. Paukštis buvo sužeistas ir labai nusilpęs. Gyventojai suskubo jį pristatyti į girininkiją ir, specialistų teigimu, retas paukštis išgyvens. 

Šių metų spalio pirmoje pusėje Labanoro regioniniame parkeį laisvę buvo paleisti itin reti, į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti paukščiai – didieji apuokai. Šį projektą vykdė „Gamtos paveldo fondas“.
Laisvėje gyvenančių didžiųjų apuokų Lietuvoje šiuo metu likę apie 20 porų. Dauguma jų gyvena Nemuno deltoje bei pamaryje, Dainavos girioje, vis dar sutinkami ir Rūdninkų bei Ropėjos miškuose. 

Prieš savaitę buvo gautas pranešimas, kad Švenčionėlių mieste, sodybos kieme tupi apuokas, kuris niekur neskrenda - greičiausiai yra sužeistas. Apuokas tą pačią dieną buvo atgabentas į Labanoro girininkiją. Paaiškėjo, kad tai – didysis apuokas (Bubo buvo). Pagal ant kojos buvusį žiedą nustatyta, jog tai vienas iš veislyne išaugintų bei Labanoro girioje paleistų paukščių. Paukštis buvo netekęs daug svorio, nusilpęs, šlubavo. Jis pamaitintas, o lapkričio 12 dieną gamtos paveldo fondo darbuotojas jį nuvežė pas veterinarą. Paukštis buvo susižeidęs koją, todėl negalėjo savarankiškai sugauti maisto. Apuokas nusilpo, laimei, nusigavo iki rūpestingų gyventojų sodybos. Veislyne apuokas maitinasi, stiprėja, o sužeista jo koja gyja. 

,,Nuoširdžiai dėkojame Švenčionėlių miesto gyventojui Sigitui Babrauskui, pranešusiam apie savo kieme aptiktą paukštį, bei Labanoro ir Lakajos girininkams Vilmantui Tūbai bei Žanui Molčanovui, atgabenusiems jį į Labanoro regioninio parko lankytojų centrą,“ – sakė Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direkcijos vyriausias biologas Audrius Aliukonis.