30-70-ies metrų pločio juostoje, iki 1,5 metro gylyje anksčiau gausiai augo nendrės, švendrai ir meldai. Su pakrantės užžėlimu mėginta kovoti: augalija jau 4 kartus buvo išpjauta. 

Čia nakvoti leidosi pilkosios gervės (2 jų poros čia ir perėjo), skardžiais balsais aidėjo brastiniai tilvikai, nesiliaudami mekeno perkūno oželiai, sukiojosi pievinių kalviukų, baltųjų kielių būreliai, o apsemtose pelkės dalyse plaukiojo gulbės giesmininkės.
Citata

Vandens augalija pjaunama po vandeniu, gali likti ne aukštesnės nei 30-ies centimetrų „ražienos“. Nupjovus vandens augalus iš pakrantės taip pašalintas organinis sluoksnis – dumblas ir gruntas.
Jis paskleistas krante ir išlyginus iškastą gruntą suformuota graži ežero pakrantė. Tuomet dalis jos užsėta žole. Likusią teritoriją žadama užsėti kitų metų pavasarį.
Sutvarkyta Sartų ežero pakrantė Sartų regioniniame parke
Sartų ežero pakrantė tvarkoma ne pirmą kartą: anksčiau šių darbų imdavosi vietos bendruomenė. Etapas, per kurį sutvarkyta pakrantė ties Dusetų miestu buvo paskutinis – užbaigti visi numatyti darbai.
Ties buvusia Dusetų pirtimi, valstybinėje žemėje suformuota graži aikštė, kuri bus skirta miestelio gyventojų ir regioninio parko lankytojų rekreacijai. Svarstoma šioje vietoje įrengti poilsio parką.
Kartu su pakrante sutvarkytos ir pelkių bei pievų teritorijos. Tai Dusetų girioje esanti 23 hektaro ploto Vasynos pelkė ir beveik 11 hektarų ploto Padustėlio pelkių ir šlapių pievų teritorija. Šiose pelkėse iškirsti menkaverčiai medžiai bei krūmai, plotai du kartus nušienauti ir dar kartą nupjauti atžėlę krūmynai. Darbai baigti spalio viduryje.
Sartų ežero pakrantė, Dusetų sen. Zarasų r.

Kai kuriuos žmones labai nustebina bet kokie kirtimo darbai draustiniuose – juk čia įprasta saugoti augmeniją. Tačiau tokie darbai vykdomi tam, kad atsivertų pelkių plynės. Dabartinis vaizdas primena, kaip šios saugomos teritorijos atrodė prieš kelis dešimtmečius. Tuomet, kai buvo šienaujamos, jos medžiais neužaugdavo. 

Beje Vasynos pelkė yra viena įspūdingiausių: ji driekiasi net 1 kilometrą į ilgį ir 200 metrų į plotį.
Regionio parko specialistai pastebi jog „švarią“ teritoriją kaipmat užpildė į šiltuosius kraštus migruojančių paukščių klegesys.
Gervių šokis pelkėje

Čia nakvoti leidosi pilkosios gervės (2 jų poros čia ir perėjo), skardžiais balsais aidėjo brastiniai tilvikai, nesiliaudami mekeno perkūno oželiai, sukiojosi pievinių kalviukų, baltųjų kielių būreliai, o apsemtose pelkės dalyse plaukiojo gulbės giesmininkės. Atvirą erdvę pamėgo ir taurieji elniai, vienu metu čia suskaičiuota net 23 šių įspūdingų žvėrių banda.