Skaičiuojama, kad vienam avokadui užauginti reikia 320 litrų vandens, o dėl didėjančios jų paklausos vis dažniau kuriami monokultūrų ūkiai. Siūlomas sprendimas – ekovadas, rašo „Ecowatch“.

Ekovadas – tai avokado alternatyva, kuri padeda vartotojams sumažinti suvalgomų avokadų kiekį, supažindindama juos su nepažįstamais, tačiau įvairesniais ingredientų deriniais, aiškino Arina Shokouhi, Londono „Central Saint Martins“ universiteto absolventė, sukūrusi ekovadą.

Ekovadas, kaip rašoma jos sukurtoje svetainėje arina-shokouhi.com, atrodo ir skoniu primena avokadą, tačiau yra gaminamas iš vietinių ingredientų ir daro mažesnį poveikį aplinkai. Kurdamas ekovadą ji bendradarbiavo su Notingemo universiteto Maisto inovacijų centro mokslininku Jacku Wallmanu.

Ekovadas Arina Shokouhi nuotr.

„Jis buvo sukurtas nustatant avokado cheminius elementus ir kiekvienos molekulės funkcionalumą, kad būtų galima rasti atitikmenis iš vietinių ir mažesnį poveikį darančių šaltinių, kurie nepriklauso nuo nykstančių kultūrų“, – aiškina „Ecowatch“.

Nors sudedamosios dalys priklausys nuo vietovės, kai kurie variantai apima obuolius, pupeles, lazdyno riešutus ir neutralius aliejus, pavyzdžiui, rapsų ar alyvuogių aliejų, priklausomai nuo to, kur gaminamas ekovadas.

„Sudarant receptą iš vietinių ingredientų, skonis įvairiose gamybos vietose skiriasi. Todėl šio pirmojo recepto, kuriame naudojami plačiai Didžiojoje Britanijoje gaminami ingredientai, skonis skirsis nuo kitoje šalyje sukurto ekovado“, – sakė A. Shokouhi.

Šie ingredientai įmaišyti į kreminį, žalią vidų, primenantį avokado minkštimą, o išorė pagaminta iš biologiškai skaidomo, kompostuojamo vaško, kuris apsaugo minkštą vidų. Naudojant špinatus ir medžio anglį, vaškas nudažomas atpažįstamu tamsiai žaliu avokado odelės atspalviu. Išorinį vašką netgi galima perdirbti į žvakę.

Kauliukui A. Shokouhi panaudojo riešutus, pavyzdžiui, graikinius, kaštonus ar lazdyno riešutus, kuriuos galima lengvai valgyti (kitaip nei avokado kauliuką, kuris, pasak „Healthline“, nėra pakankamai ištirtas, kad būtų įrodyta, jog yra saugus vartoti žmonėms, jau nekalbant apie tai, kaip sunku būtų jį valgyti).

Ekovado tikslas priversti vartotojus susimąstyti apie tai, kokius maisto produktus jie valgo ir kokį poveikį jie gali daryti vietos bendruomenėms ir aplinkai apskritai, kartu sukuriant alternatyvą, kuri būtų tokia pat skani ir turtinga maistinių medžiagų kaip ir tikrieji avokadai.

Ji jau kalbėjosi su su potencialiais investuotojais ir tikisi, kad vieną dieną ekovadas bus parduodami maisto prekių parduotuvėse už panašią kainą kaip tikri avokadai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją