Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC),paskelbęs mechaninio, biologinio apdorojimo įrenginių projektavimo, statybos ir eksploatavimo konkursą, likus dviem savaitėms iki jo pabaigos kardinaliai pakeitė potencialiems rangovams keliamus kvalifikacinius reikalavimus. Taip iš konkurso buvo eliminuotos ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių bendrovės. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) atvirai skelbia esanti įsitikinusi, kad ne vien pažeisti įstatymai, esą kilo reali grėsmė ir pačiam projektui, rašo lzinios.lt.

Dar 2011 metų pradžioje aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas viešai žadėjo pradėti Vilniuje statyti atliekų rūšiavimo gamyklą, kuri padėtų spręsti Kazokiškių sąvartyno problemą. Į Kazokiškes kasmet atvežama apie 250 tūkst. tonų atliekų.Pradėjus jas rūšiuoti, šiukšlių kiekis sumažėtų ketvirtadaliu. Taigi sąvartynu būtų galima naudotis 50 metų.Naujos gamyklos statybai planuota iš Europos Sąjungos (ES) fondų skirti 101 mln. litų, dar maždaug 28 mln. litų tektų pridėti iš šalies biudžeto.

Pagal ES direktyvas, iki 2013 metų bioskaidžių atliekų patekimą į sąvartyną privalu sumažinti iki 50 procentų.Neįvykdžius normatyvo, tektų mokėti baudas - iki 100 tūkst. eurų(apie 345 tūkst. litų) per dieną. „Realu, kad tų baudų mes nesulauksim“, - būsimomis statybomis džiaugėsi aplinkos ministras G.Kazlauskas.

Tačiau VAATC tik šių metų liepos pabaigoje paskelbė komunalinių atliekų mechaninio, biologinio apdorojimo įrenginių projektavimo, statybos ir eksploatavimo konkursą. Jo sąlygose buvo nurodyta, kad atliekų rūšiavimo gamykla turi būti pastatyta iki2014-ųjų birželio. „Tai didelis žingsnis į priekį atliekų tvarkymo srityje. Mes nepaliksime ateities kartoms savo šiukšlių,nes pastačius atliekų rūšiavimo gamyklą bus užtikrintas biologiškai skaidžių atliekų tvarkymas - gyventojų neišrūšiuotos komunalinės atliekos bus papildomai rūšiuojamos atskiriant antrines žaliavas (stiklą, popierių, plastiką, metalą) tolesniam perdirbimui, o biologiškai skaidžios atliekos bus apdorojamos“, -apie projektą kalbėjo Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Pakeisti konkurso reikalavimai

Liepos pabaigoje paskelbto konkurso rezultatai turėjo būti paviešinti rugsėjo 9 dieną - būtent iki šios datos reikalauta siųsti potencialių rangovų vokus su pasiūlymais. Tačiau konkurso nugalėtojas taip ir nepaaiškėjo - spalio 11-ąją VAATC viešai išplatino naują skelbimą ir atidėjo konkursą iki lapkričio 19dienos. To priežastis - nauji kvalifikaciniai reikalavimai konkurso dalyviams. Anksčiau reikalauta, kad dalyvis turi būti ne mažiau kaip 3 metus teikęs eksploatavimo paslaugas objektui, kuriame kasmet apdorojama ne mažiau kaip 50 tūkst. tonų atliekų, o dabar ši riba padidinama iki 125 tūkst. tonų.

„Tokio pajėgumo bendrovių nėra ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse“, - piktinosi konkurse dalyvavusios atliekų tvarkymo įmonės "Ekoservice" generalinis direktorius Saulius Budrevičius. 

VAATC direktorius Nerijus Žilius LŽ teigė nieko konkretaus apie konkursą pasakyti negalintis, nes juo esą nesidomintis. Klausimus,anot vadovo, reikėtų užduoti jo pavaldiniui Kęstučiui Kirejevui,kuris vadovauja Viešųjų pirkimų komisijai. Deja, komisijos pirmininkas visai savaitei išvykęs. Kur - N.Žilius nepasakė.

„Pagrindinis rūpestis - kad projektui skirtas ribotas laikas,tad bet kokie papildomi keitimai arba vertinimai kelia riziką tolesniam projekto finansavimui. Projektas turi būti baigtas iki2015 metų rugsėjo. Tai labai trumpas terminas, todėl ir pats projektas tampa rizikingas“, - aiškino APVA, kuri finansuos naujos gamyklos statybą, direktorius Kastytis Tuminas.