Pagal atskirus vadovybės pavedimus tokios patikros gali būti atliekamos ir kitų statinių statybvietėse. Pernai aplinkos ministras pakeitė VTPSI nuostatus ir priskyrė inspekcijai funkciją tikrinti, kaip statybvietėse tvarkomos statybinės atliekos.

Bus tikrinama, kaip statybvietėse laikomasi statybinių atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Už šių reikalavimų laikymąsi atsakingas rangovas (statybos ūkio būdu atveju – statytojas) gali iš anksto susipažinti su tikrintinais aspektais ir pasirūpinti, kad atliekos būtų sutvarkytos tinkamai. Kontrolinis klausimynas pateikiamas ČIA.

„Kad patikrinimai būtų kuo profesionalesni ir vyktų sklandžiai, Aplinkos ministerija organizavo mokymus statybos inspektoriams. Juose Atliekų departamento, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento, Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos specialistai konsultavo statybos priežiūros inspektorius statybinių atliekų tvarkymo klausimais, jiems patarė, kaip nustatyti, ar atliekos statybų aikštelėse tvarkomos tinkamai. Ir toliau stebėsime ir organizuosime patikrinimus, kad statybose būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų“, – sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Statybos inspektoriai atliks tik pirmines statybinių atliekų tvarkymo patikras. Nustatę pažeidimų, inspekcijos pareigūnai juos nurodys patikrinimo akte ir informaciją perduos regioniniams aplinkos apsaugos departamentams.

Aplinkos ministerija primena, kad statybinės atliekos statybvietėje turi būti išrūšiuotos ir laikomos atskirai. Tinkamiausias būdas tvarkyti statybos atliekas – jas rūšiuoti į atskirus konteinerius ir perduoti tvarkančioms įmonėms. Jų sąrašą galima rasti atliekas tvarkančių įmonių registre.

Vilniaus gyventojai išrūšiuotas statybos ir griovimo atliekas gali gabenti į sostinės didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Šiuo metu iš gyventojų putų polisterolas priimamas didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelėje Pramonės g. 209s Vilniuje ir Veličionių kaime, Vilniaus rajone, iki vieno kubinio metro iš gyventojo. Didesnius kiekius putų polistirolo nemokamai priima UAB „Šilputa“.

Vilniaus regione netinkamas perdirbti statybines atliekas (izoliacinės medžiagos, akmens ar stiklo vata ir pan.) turi teisę priimti Kazokiškių sąvartynas.